Zapri
Iskanje

Praznični recept za najboljše rjavčke iz TASTY: sladice

Objava: 12. 11. 2022 / 14:43
Praznični recept za najboljše rjavčke iz TASTY: sladice

Če so ti všeč hitri in preprosti recepti spletnega kanala TASTY, je knjiga receptov TASTY: sladice tista, ki lahko poteši tudi največje sladkosnede! Osnovni recept je sila preprost: pripravi kuharske rokavice, segrej pečico in ustvari božanske in TASTY sladice!

Za posebne priložnosti se na meniju z razlogom pojavi kraljica – SLADICA! Če pa še nisi med sladkosnedni, boš zelo kmalu.

RECEPT ZA RJAVČKE
Sestavine:
230 g jedilne ali črne čokolade (60–70 % kakava), grobo nasekljane
75 g nesladkanega kakava v prahu
1 žlica instant kave
200 g sladkorja
100 g temnega rjavega sladkorja
2 žlički soli
2 žlički vaniljevega ekstrakta
6 velikih jajc
140 g moke

Priprava:

  1. Pečico ogrejemo na 180° C. Pekač velikosti 24 x 34 cm namastimo z maslom in obložimo s peki papirjem, ki ga na vseh straneh pustimo dodatna 21/2 cm, da gleda iz pekača.
  2. V kovinski skledi združimo nasekljano čokolado, 25 g kakava v prahu in instant kavo.
  3. Na srednji vročini v majhni kozici stopimo maslo. Vroče maslo takoj prelijemo čez čokoladno mešanico v kovinski skledi. 2 minuti pustimo sestavine pri miru, nato pa stepemo, da se čokolada popolnoma stopi in je masa gladka.
  4. V veliki skledi združimo sladkor, rjavi sladkor, sol, vaniljo in jajca. Uporabimo ročni stepalnik. Sestavine pri najvišji hitrosti mešamo tako dolgo, da postane masa lahka in puhasta, približno 10 minut. Tekstura bo podobna zelo gosti masi za palačinke.
  5. Med stalnim stepanjem jajčni zmesi dolijemo čokoladno maso. Mešamo tako dolgo, da se sestavine poenotijo. Zdaj v mešanico presejemo še preostali kakav v prahu in moko. S plastično lopatko oboje nežno primešamo.
  6. Testo prelijemo na pripravljen pekač in ga poravnamo z lopatko. Pečemo tako dolgo, da se pecivo po vrhu rahlo napihne, okoli 20 minut. Pekač vzamemo iz pečice, ki jo pustimo prižgano in z njim enkrat ali dvakrat udarimo ob delovno površino, da rjavčki spustijo odvečen zrak.
  7. Pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo tako dolgo, da se lesene palčke, ki smo jo zapičili v sredino testa, oprimeta le še kakšna drobtinica ali dve, kar je še približno 20 minut. Sredica se nam bo sicer zdela še rahlo surova, a rjavčki se bodo med ohlajanjem še nekoliko spekli. Pekač položimo na rešetko in pustimo, da se pecivo v pekaču popolnoma ohladi, to bo trajalo približno 2 uri.
  8. Rjavčke po dveh urah vzamemo iz pekača. Primemo kar za robove papirja, ki štrlijo iz pekača. Na deski pecivo razrežemo na 24 kosov. Rjavčke lahko v neprodušno zaprti posodi hranimo do enega tedna.

Poleg pregrešno dobrih rjavčkov te bo nova najljubša sladka kuharica razvajala z nežnimi matchinimi makroni, torto šahovnico, maslenimi rezinami z jajčnim likerjem in slastnimi cimetovimi piškoti.

Domiselnih hrustljavih, lepljivih, sadnih, veganskih in čokoladnih dobrot ne bo zmanjkalo. Če želiš pogostiti prijatelje na zelo hiter način, lahko začneš že danes.

Tasty: sladice lahko dobiš po sladki akcijski ceni 9,90 € še vse do 31. 12. 2021.

Preberite tudi

Hiša Mandrova - dogodek v Muzeju Tomaža Godca
Hiša Mandrova - dogodek v Muzeju Tomaža Godca

Hiša Mandrova - dogodek v Muzeju Tomaža Godca

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so 30. septembra 2023, ob zaključku razstave o gradnji z lesom Les: lep, uporaben in trajen in v okviru Dnevov kulturne dedišcine pripravili praktično delavnico dela z lesom. Z Aljažem Celarcem (Hiša Mandrova) so se udeleženci naučili izdelati preprost leseni trinožnik. Vsa ta znanja so tudi natančno opisana v obsežni ilustrirani knjigi Aljaža Celarca in Eve Pavlič Seifert, Hiša Mandrova, življenje in delo z lesom. Razstava pa potuje naprej po Sloveniji in kmalu si jo bo moč ogledati v Ribnici.

Nazaj na vrh