Zapri
Iskanje

Splošni pogoji

Splošni pogoji poslovanja trgovine založbe Vida

Splošni pogoji poslovanja opredeljujejo delovanje in uporabo ponudbe v spletni trgovini www.zalozbavida.si, prek e-pošte, telefona in v distributerjevih knjigarnah (Družina) ter opredeljujejo medsebojne pravice in obveznosti ponudnika in kupca izdelkov. Splošni pogoji so objavljeni na spletni strani založbe Vida, d. o. o. (www.zalozbavida.si), in v prostorih distributerja na sedežu podjetja Družina, d. o. o.

Podatki o nosilcu spletne trgovine www.zalozbavida.si

Spletno trgovino www.zalozbavida.si smete uporabljati le za osebne in nekomercialne namene. Prepovedano je spreminjanje, kopiranje, distribucija, prikazovanje, razmnoževanje, objavljanje, licenciranje, ustvarjanje izpeljank, prenašanje ali prodajanje katerihkoli podatkov, izdelkov, ki so del www.zalozbavida.si, razen v primeru izrecne navedbe v teh pogojih uporabe.

Obiskovalec spletne trgovine

Za založba Vida, d. o. o. – DRUŽINA, družba za založniško, časopisno in informacijsko dejavnost, Ljubljana, d. o. o. (skrajšano: DRUŽINA, d. o. o.), Krekov trg 1, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju: Družina, d. o. o.) 

Pri vsakem dostopu uporabnika na spletno stran shranimo podatke: IP-naslov; spletno stran, s katere ste dostopali na našo stran; datum in čas dostopa; količino podatkov, ki se je prenesla; informacijo o vašem brskalniku in operacijskem sistemu. Ti podatki se obdelujejo z namenom vodenja statistike branja vsebin in statistike obiskov naše spletne strani. Več o tem najdete na povezavi Pravilnik o zasebnosti.

Prejemnik e-novic 

Za prejemanje e-novic se lahko naročite z oddajo elektronskega naslova na spletni pasici na povezavi www.zalozbavida.si. Vaši podatki bodo shranjeni na spletnem strežniku (IP-naslov, spletna stran, s katere ste dostopali, datum in čas dostopa, količina podatkov, ki se je prenesla, informacija o vašem brskalniku in operacijskem sitemu in elektronski naslov za prejemanje e-novic).  Prijavo na e-novice lahko kot prejemnik e-novic kadarkoli pisno prekličete. Preklic prejemanja e-novic lahko posredujete na Založba Vida, Poljanska cesta 6, 1000 Ljubljana ali na e-poštni naslov [email protected].

Založba Vida, d. o. o., se zavezuje, da bo vaše podatke skrbno hranila, jih uporabljala za namene, za katere so bili zbrani, in za lastne potrebe ter jih brez vaše privolitve ne bo posredovala tretjim osebam. Več si lahko preberete na povezavi Pravilnik o zasebnosti.

Nakup izdelka v spletni trgovini www.zalozbavida.si

Spletni nakup

Izdelke, ki so prikazani v spletni trgovini www.zalozbavida.si, je mogoče kupiti v spletni trgovini do razprodaje zaloge. Izdelki so prikazani s sliko, imenom in ceno ter so klasificirani po tematskih rubrikah (leposlovje, osebna rast in psihologija, za otroke in mladino, esejistika, kulinarika, priročniki in učbeniki, serija Ocean). S klikom na sliko ali ime posameznega izdelka se prikaže njegov opis, lastnosti izdelka, velikost, slika izdelka in predogled za branje. S klikom na sliko se prikaže povečana slika izdelka.

Postopek naročila:

 1. S klikom na ikono »Dodaj v košarico« izdelek dodate v košarico. V ikoni »Košarica« je možno spremljanje vsebine nakupa.
 2. Pri izbranem izdelku izberite količino, ki jo želite naročiti.
 3. Pregled vsebine košarice: Med nakupovanjem lahko sproti spremljate stanje v košarici. »Košarica« omogoča pregled prikaže izbrano količino, skupno ceno posameznega izdelka, poštnino in DDV.
 4. Če imate kodo za popust, jo lahko vnesete in uporabo potrdite s klikom na gumb »Uporabi«.
 5. Pod naročenimi izdelki oz. naročilom si lahko ogledate strošek dostave, skupno ceno naročila z DDV, višino davka in končni znesek za plačilo naročenega.
 6. Vnos podatkov naročila: v ustreznih okencih izberete način plačila (po povzetju, po položnici, s kreditno kartico, Paypal, Valu). Naročene izdelke lahko prevzamete tudi v naših poslovalnicah. 
 7. Če naročnik želi dostavo drugi osebi oz. na drug naslov, kot je naveden pri naročniku, označi okence »Želim dostavo na drug naslov« in v sledeča ustrezna polja vpiše osebo in naslov želene dostave.
 8. Vnos podatkov naročnika: v ustrezna okenca vnesete ime in priimek/naziv, naslov naročnika, kraj dostave, telefonsko številko, elektronski naslov. Po želji lahko v okence »Komentar« vpišete posebne želje, zahteve in druge komentarje.
 9. Sprejem splošnih pogojev poslovanja: kupec se seznani s splošnimi pogoji poslovanja. V okencu označi, da je z njimi seznanjen in jih sprejema.
 10. Še enkrat preglejte podatke naročila. Če so pravilni, naročilo potrdite s klikom na gumb »Kupi«.

Neposredno po oddaji naročila boste kot naročnik prejeli na elektronski naslov, naveden v naročilu, obvestilo o potrditvi naročila, ki vsebuje podatke o naročenih izdelkih, vključno z naročeno količino in njihovo ceno, stroških in načinu dostave, morebitne popuste. Če obvestila ne prejmete v glavni poštni predal, preglejte tudi poštni predal Promocije/Spam. 

V primeru nejasnosti, dodatnih vprašanjih ali neprejema obvestila o potrditvi naročila pokličite distributerja po telefonu 01/360 28 28 med 8.00 in 15.00 vsak delovni dan v tednu ali mu pišite na [email protected]

Izdelke iz spletne trgovine www.zalozbavida.si je mogoče naročiti/kupiti tudi: 

 • v vseh knjigarnah Mladinske knjige;
 • v trgovinah založbe Družina: Krekov trg 1, Ljubljana; Knjigarna Kapitelj, Novo mesto; Knjigarna Zvonček, Ajdovščina; Kleklova knjigarna; Knjigarna Štula, Ljubljana;
 • po telefonu 041 371 777 vse delovne dni v tednu od 8.00 do 13.00 ure;
 • po e-pošti: www.zalozbavida.si.

Če želite izdelek zamenjati, ga lahko pošljete distributerju nazaj (priporočeno, brez odkupnine). Pošiljki priložite kopijo računa in pripišite, kaj želite prejeti. Pošljite priporočeno na naslov distributerja: Družina, d. o. o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Blago vrnete na svoje stroške. Paketov z odkupnino podjetje ne prevzema.

Rok dostave in stroški pošiljanja

Velja za vsa naročila izdelkov prek spleta, telefona, e-pošte. Izdelke, naročene v spletni knjigarni www.zalozbavida.si, ki so na zalogi, vam bomo poslali v 2–4 delovnih dneh od oddaje naročila. Izdelke, ki trenutno niso na zalogi in niso razprodani, vam pošljemo takoj, ko jih prejmemo v naše skladišče. Izdelki, za katere sprejemamo prednaročila, bodo poslani takoj, ko jih dobimo na zalogo. Zanje rok pošiljanja 2–4 delovne dni ne velja. 

Stroški pošiljanja na katerikoli naslov v Sloveniji znašajo 3,90 evra in so prikazani na naročilnici (naročilo preko spleta) in na računu. Ob nakupu v vrednosti nad 45 evrov plača stroške pošiljanja založba (velja za Slovenijo). Stroške za pošiljanje v tujino obračunamo po veljavnem ceniku Pošte Slovenije. Če med možnostjo izbire držav pri naročilu po spletu ni navedene države, v katero bomo izdelke poslali, jo zapišite in vas o stroških pošiljanja obvestimo naknadno.

Če izdelke nujno potrebujete, pokličite distributerja po telefonu 01 360 28 28 med 8.00 in 15.00 vsak delovni dan v tednu in dogovorili se bomo o možnostih hitrejše dostave. 

Odstop od naročila

Kupec ima pravico, da v 14 dneh ponudniku na naslov Družina, d. o. o., za založbo Vida, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana ali po e-pošti na naslov [email protected] pisno sporoči, da odstopa od naročila, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Obrazec za odstop od pogodbe: 

Kupec ima pravico, da odstopi od pogodbe tudi v 15 dneh od prejema blaga. Odstopno izjavo mora kupec sporočiti ali poslati na naslov Družina, d. o. o., za založbo Vida,  Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Tej pravici se ne morete vnaprej odpovedati. Sporočilo je pravočasno, če je vrnjena pošiljka oddana v roku. Prejeto blago morate nepoškodovano in v nespremenjeni količini skupaj z računom (ali kopijo računa) vrniti na naslov Družina, d. o. o., za založbo Vida, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana v 15 dneh od dne, ko ste obvestili o odstopu od pogodbe. Vrnitev prejetega blaga v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

Edini strošek, ki bremeni naročnika v zvezi z odstopom od pogodbe po prejemu blaga, je neposreden strošek vračila blaga.  V primeru odstopa od nakupa skladno z zgornjimi določili, ponudnik naročniku vrne vsa opravljena plačila takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v 14 dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe oz. nakupa. Če ponudnik zamudi z vračilom plačil, mora naročniku poleg zakonitih zamudnih obresti plačati še eno desetino prejetih plačil za vsakih dopolnjenih trideset dni zamude pri vračilu. 

Skladno z določili Zakona o varstvu potrošnikov naročnik nima pravice do odstopa od pogodbe, katere predmet je blago, izdelano po natančnih navodilih naročnika oz. je bilo prilagojeno njegovim osebnim željam in potrebam. Pridržujemo si pravico, da izjemoma (delno) odstopimo od izvedbe naročila v primerih, če izdelkov ni več na zalogi, če ugotovimo povečano plačilno rizičnost kupca ali če naročilnica ni bila izpolnjena v skladu s splošnimi pogoji. V takih in podobnih primerih vas bomo o našem morebitnem odstopu od pogodbe takoj obvestili po e-pošti oz. telefonu.

Odstop od nakupa naročnik lahko sporoči na različne načine:

 • po pošti: Družina, d. o. o., Ljubljana, za založbo Vida, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana;
 • po e-pošti: [email protected].

Stvarna napaka

Ponudnik mora naročniku izročiti blago v skladu s splošnimi pogoji in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.

Napaka je stvarna:

 1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
 2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo naročnik kupuje, ki pa je bila ponudniku znana oziroma bi mu morala biti znana;
 3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
 4. če je ponudnik izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli ponudnikovih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal ponudnik zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem. Ponudnik ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo po dveh letih od nakupa in izročitve.

Založba Vida, Ljubljana

Objavljeno: 27. 12. 2022


Nazaj na vrh