Zapri
Iskanje

Sodobna in samosvoja

Tradicija nam je v navdih, globalna gibanja duha pa v izziv.

Založba Vida je na slovenski založniški trg vstopila leta 2018 – v času, ko so usahnile številne druge založbe. Z uravnoteženim programom poskuša najti svojo pot med knjižnimi policami in hkrati izdajati knjige, ki ustrezajo najvišjim založniškim standardom. Izdana literarna dela so produkcijsko zahtevna, saj stremi k temu, da predstavljajo literarne presežke, vendar ob tem ne trpi dostopnost in privlačnost za bralca. Literarni kritiki jih opisujejo s presežniki.

O kakovostnih standardih in ambicioznosti zastavljenega programa priča tudi dejstvo, da je bila slikanica 12 korakov za okolje leta 2019 na Slovenskem knjižnem sejmu nominirana za nagrado "knjiga leta", kjer strokovna žirija izbere pet presežkov izvorne slovenske knjižne produkcije.

Program sta kot kvaliteten prepoznali tudi mednarodna komisija Traduki, ki je podprla roman Selma je sanjala o okapiju avtorice Mariane Leky, in Javna agencija RS za knjigo, ki je podprla izdajo legendarnega satiričnega dela Kokošji rod Josipa Ribičiča.
V teh letih je pridobila tudi dve zlati hruški, nagradi za kakavostno mladinsko literaturo, za slikanici 12 korakov za okolje in Kje je torta.

Branje človeka izpopolnjuje in osvobaja

Naše težnje so slediti željam slovenskih bralcev, hkrati pa izdajati zanimiva in kakovostna dela, ki bodo v bralcih pustila svoje sledi.

Žanrsko nismo omejeni, vseeno pa izdajamo le tista dela, za katera verjamemo, da bodo naredila dragocen doprinos slovenski izvirni in prevodni literaturi. Izdajamo kulinarična, leposlovna, otroška in poljudna dela.

Gradi odnose in se širi

Leta 2022 je Vida sklenila partnerstvo z založbo Ocean. Ta v svojem programu poudarja kakovostne slikanice za otroke in romane za najstnike, ki jih radi berejo tudi odrasli, v ospredje pa postavlja pomembna življenjska vprašanja o svetu, ljudeh in odnosih. Založbo Ocean je leta 2013 ustanovila Nataša Detič.

Navdušenje nad knjigami iz serije Ocean s pozitivnimi odzivi redno sporočajo tudi bralci in kupci (otroci, starši, vrtci, šole in splošne knjižnice, pa tudi strokovnjaki za mladinsko književnost in novinarji). V letih delovanja je pridobila številne domače (zlata hruška: Drevo želja, Kosprdec in Teletina, Knjiga tožibaba, Čudo) in mednarodne nagrade (Strah me je, Kodra, Čudovita novica, Kosprdec in Teletina) za kakovostne knjige.

Zaveda se pomena izobraževanja in vsestranske razgledanosti od malih nog do pozne starosti, zato serija Ocean združuje samo kvalitetne in visoko izobraževalne vsebine. Branje knjig koristi razvoju možganov, povečuje empatijo, koncentracijo in besedni zaklad, odpravlja slabo razpoloženje ...

Nazaj na vrh