Maria Semple: Kam si šla, Bernadette

19,9034,90

Avtor: Maria Semple

Založnik: Vida
Prevod: Jaka Andrej Vojevec
Datum izida: 2. 7. 2019
Trda in mehka vezava
Format: 145 mm x 220 mm

Izvirna in mojstrsko speljana zgodba se razvije v pronicljivo in duhovito podobo razvitega sveta, ki včasih zabrede v absurd.

Navihano in tenkočutno branje nas nasmeji in razjoče, hkrati pa nam pokaže, kako večplastni so medčloveški odnosi, predvsem pa izpostavi nenavadno, a ljubečo vez med materjo in hčerko.

Počisti
Šifra: Ni na voljo Kategorija: Oznaka:

Zgodbo o skrivnostnem izginotju mame Bernadette, ki odide neznano kam tik pred družinskim potovanjem na Antarktiko, pripoveduje petnajstletna hčerka Bee. Iz dopisovanja po elektronski pošti, sporočil, uradnih dokumentov in poročil zloži sestavljanko, ki zaplete in razplete to nenavadno zgodbo. Kajti tudi Beejina družina  je nenavadna: oče je tehnološki guru pri Microsoftu, mama nadarjena arhitektka, ki se je popolnoma odmaknila od družbe, Bee pa uspešna učenka na zelo napredni šoli …

Ganljiva, inteligentna in napeta zgodba. Najbolj zabaven roman, ki sem ga prebral v zadnjem času. (John Green)

Noro sem užival, ko sem hlastal skozi to knjigo. (Jonathan Franzen)

 

 

 

Vezava

Trda vezava 34,90 €, Mehka vezava 19,90 €

INFORMACIJE

Avtor: Maria Semple
Urednik: Valentina Smej Novak
Založba: Vida
ISBN: 978-961-94458-7-7 (trda vezava), 978-961-94458-8-4 (mehka vezava)
Jezik: slovenski
Število strani: 372
Datum izida: 2. 7. 2019
Naslovnica: Andreja Jež
Prevod dela: Where'd you go, Bernadette

Bralna pokušina

Torek, 16. november 

Pošiljatelj: Bernadette Fox Prejemnik: Manjula Kapoor

Manjula,

zgodilo se je nekaj nepričakovanega in zelo bi bila vesela, če bi lahko zame opravila še nekaj dodatnih ur. Kar se mene tiče, mi je najino preizkusno obdobje tako rekoč rešilo življenje. Upam, da najin dogovor ustreza tudi tebi. Če ti, mi sporoči čim prej, prosim, ker me čaka velik projekt, pri katerem bi potrebovala malo tvoje hindujske magije.

No, prav, bom nehala s skrivalnicami.

Kot veš, imam hčerko, ime ji je Bee. (Zanjo naročaš zdravila in biješ neustrašni boj z zavarovalnico.) Kot kaže, sva ji z možem nekoč obljubila, da si bo lahko zaželela karkoli, če bo maturirala s samimi peticami. In zdaj so same petice tu – oziroma sami P-ji, bi morala reči, saj je Galer Street ena tistih progresivnih šol, ki menijo, da ocene spodjedajo samozavest (upam, da jih v Indiji nimate). In kaj si je zaželela Bee? Da bi šli na družinsko potova- nje na Antarktiko.

Milijon razlogov je, zakaj nočem na Antarktiko, ampak glavni je gotovo ta, da bi zaradi tega morala iz hiše. Zdaj si najbrž že ugotovila, da mi ni kaj dosti do tega. Ampak Bee ne morem odreči potovanja. Res je pridna. Boljši človek je kot midva z Elgiejem in še deset drugih skupaj. Poleg tega se je za naslednjo jesen prijavila v internat in zaradi prej omenjenih petic jo bodo tudi sprejeli, seveda. Hopla, hotela sem reči P-jev. Tako da res ne bi bilo pošteno, če bi ji odrekla.

Na Antarktiko je mogoče priti izključno z ladjo za križarjenje. In tudi najmanjša ima kapaciteto 150 potnikov, kar pomeni, da bom ujeta s še 149 ljudmi, ki me bodo ves čas spravljali ob živce s svojo neotesanostjo, odpadki, kretenskimi vprašanji, neneh- nim jamranjem, čudaškimi prehranskimi zahtevami, dolgoča- snim čvekanjem itd. Še huje pa bo, če se bodo začeli zanimati zame in v zameno pričakovali običajno duhovičenje. Panika me zgrabi že, če samo pomislim na to. Malo socialne anksioznosti ne škodi, kajne?

Če ti posredujem vse potrebne podatke, bi lahko prosim ti prevzela vso papirologijo, kar se tiče viz, letalskih kart in vsega drugega, kar je potrebno, da nas tri spraviš iz Seattla na belo celino? Bi imela čas za to?

Reci ja,

Bernadette

Oh! Pravzaprav že imaš številko kreditne kartice za plačilo letala, potovanja in opreme. Kar pa se tvojega plačila tiče, te prosim, da si ga izplačaš neposredno z mojega osebnega računa. Ko je Elgie prejšnji mesec na izpisku Visa kartice opazil izplačilo za tvoje delo – čeprav ni šlo za veliko denarja – ni bil ravno navdu- šen nad tem, da sem najela virtualno pomočnico iz Indije. Rekla sem mu, da ne bom več koristila tvojih storitev. Tako da, če je le mogoče, obdrživa tole romanco zase, Manjula.