Laura Brand: Veseli dnevnik za čaroben in igriv vsakdan

22,90

Avtor: Laura Brand

Založnik: Vida
Prevod: Zala Rambaud
Datum izida: 13. 7. 2020
Integralna vezava
Format: 160 mm x 220 mm

50 dejavnosti za vsakodnevno igro, ki spodbuja otrokovo povezanost z naravo, občutek veselja in domišljijo.

Veseli dnevnik za čaroben in igriv vsakdan prikazuje 50 aktivnih dejavnosti za ustvarjalno, vsakodnevno igro, ki spodbuja otrokovo povezanost z naravo, občutek veselja in domišljijo. Obenem pa odrasli negujejo tudi svojega notranjega otroka.

Dejavnosti so domiselne, ustvarjalne in (kar je najpomembnejše) dovolj enostavne, da jih bodo lahko pripravili otroci sami. Skozi cel dan vas vodijo kratke, dolge, glasne ali tihe aktivnosti: od luninega peska do cvetlične juhe.

Laura Brand je vse aktivnosti preizkušala že med pisanjem te knjige. V iskrenih in smešnih uvodih v vsako poglavje pojasnjuje, s kakšnimi težavami se je soočila in kako jih je rešila, da so dejavnosti uspele.

Ta čudoviti priročnik bo v vaš vsakdan vnesel zabavo, čuječnost in dobro voljo. Čim dlje se upirajte televizijskim zaslonom – tudi v deževnih dnevih se da početi marsikaj zanimivega.

Poglavja prikazujejo zunanje in notranje dejavnosti, ki jih lahko počnete v različnih letnih časih. Primerne so za malčke, predšolske otroke, odrasle in vse vmes.

 

 

INFORMACIJE

Avtor: Laura Brand
Urednik: Valentina Smej Novak
Založba: Vida
ISBN: 978-961-94978-4-5
Jezik: slovenski
Število strani: 198
Datum izida: 13. 7. 2020
Ilustracije: Laura Brand
Prevod dela: The joy journal for magical everyday play

Bralna pokušina

Plastelin

KAJ POTREBUJEMO?

2 majhni skodelici

večjo skledo za mešanje

kuhalnico

1/2 skodelice moke

1/4 skodelice kuhinjske soli

1/4 skodelice tople vode

1 žličko jedilnega olja

pol limone

PO ŽELJI

Barvilo – če boste uporabili tekoče barvilo (na primer jedilno barvilo), ga 2–4 žlice dodajte v vodo. Če pa boste uporabili barvilo v prahu (na primer barvilo v prahu iz rdeče pese ali špinače), pa dodajte 2 žlički v moko.

 

drobnarije

 

MOŽNOSTI ZA PACKARIJO

Precej visoke. Malček in skleda moke že sama po sebi pomenita rahlo prašenje povsod naokoli. Upoštevajte tudi, da lahko vaš malček (odvisno od njegove starosti) testo poskuša pojesti. Poznam trik, ki pomaga zmanjšati pacanje, a popolnoma čistega okolja vam ne morem zagotoviti.

TRAJANJE

Aktivnost vas bo zaposlila za 45–60 minut. K igri s testom se bodo otroci vračali tudi kasneje.

STARŠEVSKI UŽITEK

Velik. Dobre novice … dokazano je, da ustvarjanje z rokami blaži stres in zmanjšuje tesnobo. Gnetenje testa je torej odlično za duševno zdravje. Dodajte še malce sivke za dodaten “ahhhh” učinek.

 

DOBRI UČINKI

ustvarjanje vezi

ustvarjalnost

domišljija

poslušanje

občutki

razmišljanje

 

POSTOPEK

Plastelin nas vedno znova razveseli. Nekje mora biti razlog, da znana blagovna znamka, ki na leto proda na milijone lončkov s prijetnim domačim vonjem in neskončnimi možnostmi za igro in ustvarjanje, obstaja že od sredine petdesetih let prejšnjega stoletja. Priprava domačega plastelina je naša najljubša aktivnost iz te knjige, saj je preprosta in kot nalašč za skupinsko ali individualno dejavnost. Če imam čas in voljo, naredim domač plastelin že zvečer, ko gredo otroci spat. Tako je že pripravljen za naslednje jutro. Našla sem tudi način, kako lahko to harmonično počnem z Mabel.

Odmerim moko, sol in olje, pripravim vse v majhne skodelice, ki jih postavim na pladenj ali mizo v višini malčice, skupaj z večjo skledo za mešanje, skodelico tople vode in kuhalnico. Pustite, da “ustvarjalni partner” v skledi zmeša vse suhe sestavine, dokler moka, sol in barvilo v prahu (če ga uporabljate) niso popolnoma premešani. Prosite jo ali ga, naj v posodo stisne pol limone (peške morate odstraniti) in naj še naprej meša. Če uporabljate tekoče barvilo, je sedaj pravi trenutek, da ga dodate – poskusite jedilno barvilo, vodene barvice ali rastlinsko barvilo. Zapomnite si: suho barvilo morate dodati med suhe sestavine, tekoča barvila pa v vodo, preden vse skupaj zmešate skupaj. V nasprotnem primeru se sestavine med seboj ne bodo dobro premešale.

In zdaj je na vrsti packanje! Toplo vodo je treba počasi prilivati k suhi mešanici, malo po malo med nenehnim mešanjem, dokler se sestavine toliko ne sprimejo, da jih lahko začnemo gnesti z rokami. V trenutku bodo sestavine postale testena, drobljiva masa, ki jo lahko presujete na čisto in suho površino ter začnete gnesti. Da osmislim celoten postopek, vam bom razkrila, zakaj uporabljamo točno te sestavine. Moka in voda se združita v osnovo. Topla voda reagira z beljakovinami v moki in jo naredi raztegljivo. Sol deluje kot konzervans, limona doda elastičnost, olje pa poskrbi za gladko, nelepljivo teksturo.

Če se vam zdi testo presuho, dodajte žlico vode, če je testo premokro, pa polno žlico moke in nadaljujte z gnetenjem – oblikovati želite namreč testo, ki se ne lepi na roke in ohrani lepo obliko. Ponavadi pripravimo več mas naenkrat, da lahko gnetemo vsi hkrati, vsak pa si lahko izbere tudi svojo barvo, ki jo dodamo vodi (ta aktivnost je odlična tudi za igralne zmenkarije s prijatelji).

Lepota te dejavnosti je, da imam, ko to počnemo skupaj, občutek, da smo v popolni harmoniji drug z drugim. Gnetenje testa ima meditativne lastnosti, ki odlično učinkujejo na še tako živahne malčke ali njihove starše, ki so pod stresom!

 

IGRA DODAJANJA DROBNARIJ

Ideja dodajanja drobnarij spodbudi domišljijo in ustvarjalnost prestavi na višji nivo, saj morajo vsi udeleženci razmišljati izven svojih okvirov. Kar nekaj idej za drobnarije sem naštela v poglavju Navdihni me. Zakaj ne bi za začetek pričeli z izdelavo testenih mafinov, ki jih nato preložite v papirčke za mafine, ali pa iz testa izrežite piškotne oblike, ki jih lahko posujete s posušenimi ali sveže nabranimi rožami in zelišči?

 

NAMIG

Domači plastelin bo v dobro zaprti posodi nekje na hladnem počakal do enega tedna. Kakorkoli, kot za vse, narejeno iz domačih sestavin, tudi za ta plastelin velja naslednje – če začne izgledati čudno ali celo smrdeti, ga enostavno vrzite stran in začnite znova!