Nigella Lawson
Nigella Lawson se je rodila 6. januarja 1960. Je angleška pisateljica kuharskih knjig in glavna zvezda kuharskih oddaj. Njen oče je Nigel Lawson, nekdanji kancler blagajne, njena mama pa Vanessa (nekdaj Salmon) Lawson, katere družina je imela podjetje za prehrano in gostinstvo J. Lyons and Co.
Šolo je obiskovala v Londonu. Po diplomi na univerzi v Oxfordu, kjer je bila članica Lady Margaret Hall, je Nigella začela delati kot recenzentka knjig in kritičarka restavracij, leta 1986 pa je postala namestnica literarne urednice časopisa The Sunday Times. Svojo kariero samostojne novinarke je razširila s pisanjem člankov za številne časopise in revije. Leta 1998 je izšla njena prva kuharska knjiga Kako jesti, ki je postala svetovna uspešnica. Leta 2000 je izdala svojo drugo knjigo Kako biti domača boginja, ki ji je prinesla nagrado za britansko avtorico leta.
Leta 1999 je na Kanalu 4 gostila lastno serijo kuharskih oddaj, Kuhajmo z Nigello (Nigella Bites), ki ji je sledila tudi izdaja ena najbolje prodajanih kuharskih knjig. Leta 2006 je v Združenih državah Amerike gostila prehransko mrežo Food Network, ki ji je sledila tridelna serija BBC Two, Nigellina božična kuhinja (Nigella’s Christmas Kitchen) v Veliki Britaniji, kar je privedlo do začetka kuharske oddaje Nigella na hitro (Nigella Express) na BBC Two leta 2007. Njen lastni asortima posode je vreden 7 milijonov funtov, do danes pa je prodala več kot 3 milijone kuharskih knjig po vsem svetu.
Čeprav Nigella Lawson uživa v uspešni kulinarični karieri v kulinariki, v resnici ni usposobljena kuharica in ne mara, da bi jo imenovali “slavna kuharica”. Poleg tega se tudi sama ne vidi kot kuharica ali strokovnjakinja na svojem področju. V televizijskih programih Lawson poudarja, da kuha za svoj užitek, za uživanje s prijatelji, in da se ji zdi kuhanje terapevtsko. Ko se odloča, katere recepte bo predstavila v svojih knjigah, zavzame stališče jedca in izjavi: “Če je to nekaj, česar nočem jesti, ko sem polna, potem ne želim recepta.”
Izdala je že 11 kuharskih knjig, njena zadnja Pri moji mizi: poklon domači kuhinji je prevedena v slovenščino.
Leta 1999 je na Kanalu 4 gostila lastno serijo kuharskih oddaj, Kuhajmo z Nigello (Nigella Bites), ki ji je sledila tudi izdaja ena najbolje prodajanih kuharskih knjig. Leta 2006 je v Združenih državah Amerike gostila prehransko mrežo Food Network, ki ji je sledila tridelna serija BBC Two, Nigellina božična kuhinja (Nigella’s Christmas Kitchen) v Veliki Britaniji, kar je privedlo do začetka kuharske oddaje Nigella na hitro (Nigella Express) na BBC Two leta 2007. Njen lastni asortima posode je vreden 7 milijonov funtov, do danes pa je prodala več kot 3 milijone kuharskih knjig po vsem svetu.
Čeprav Nigella Lawson uživa v uspešni kulinarični karieri v kulinariki, v resnici ni usposobljena kuharica in ne mara, da bi jo imenovali “slavna kuharica”. Poleg tega se tudi sama ne vidi kot kuharica ali strokovnjakinja na svojem področju. V televizijskih programih Lawson poudarja, da kuha za svoj užitek, za uživanje s prijatelji, in da se ji zdi kuhanje terapevtsko. Ko se odloča, katere recepte bo predstavila v svojih knjigah, zavzame stališče jedca in izjavi: “Če je to nekaj, česar nočem jesti, ko sem polna, potem ne želim recepta.”
Izdala je že 11 kuharskih knjig, njena zadnja Pri moji mizi: poklon domači kuhinji je prevedena v slovenščino.