Brezplačna poštnina pri naročilu nad 45€

Rutger Bregman: Človeštvo: zgodovina skozi prizmo optimizma

Rutger Bregman

ČLOVEŠTVO: zgodovina skozi prizmo optimizma

Avtor številnih uspešnic New York Timesa Rutger Bregman prinaša »navdušujočo spodbudo, ki jo trenutno potrebujemo vsi«. Mnogi ljudje verjamejo, da dobro uspevamo v krizi in da sta naša prirojena prijaznost in sodelovanje največja dejavnika za uspeh.

49,90 

Rutger Bregman trdi, da smo ljudje v svojem bistvu dobri. Podobno sem bil prepričan tudi sam, potem pa je korona kar konkretno zamajala to stališče. No, knjiga Človeštvo ga je trdno postavila nazaj. Ep-sko. Avtor se sprehodi čez nekaj najbolj znanih in močnih zgodb, eksperimentov in mitov, ki skozi zgodovino utrjujejo naše prepričanje, da smo ljudje po naravi zlobni. Ovrže jih s spretnostjo in argumenti, zaradi česa sem med branjem večkrat poskakoval na stolu in si grizel jezik. No-ro! Potem ponudi alternative, predstavi druge zgodbe in eksperimente in celo naslika možno drugačno pot. Meni je dala misliti in prepričan sem, da bo tale knjiga kar nekaj časa ostala z mano. Toplo priporočam, čeprav je zunaj vroče. Ta greje odznotraj.

Nik Škrlec

S prepletom mnogih zgodb, ki po eni strani segajo v zgodovino, po drugi črpajo navdih iz različnih literarnih del, ki jih avtor postavlja na preizkušnjo, po tretji pa se napajajo iz različnih psiholoških poskusov, Bregman v svoji globalni uspešnici Človeštvo: zgodovina skozi prizmo optimizma razvije tezo, da bi bila preprosta definicija človeka kot dobrega ali slabega res nekaj preveč poenostavljenega. Po Bregmanu je človek namreč kompleksno bitje, ki ima tako svoje dobre kot slabe plati, vedno pa se postavlja vprašanje, katera od njih se bo izrazila v konkretnih okoliš­činah. Knjiga za optimističen začetek novega leta!

Samo Rugelj (Bukla 164)

Opis

Mnogi ljudje verjamejo, da dobro uspevamo v krizi in da sta naša prirojena prijaznost in sodelovanje največja dejavnika za uspeh.

Če obstaja eno prepričanje, ki združuje psihologe in filozofe, starodavne in sodobne mislece in vse ljudi na različnih polih, je to tiha predpostavka, da smo ljudje slabi. To je pojem, ki zaseda večje časopisne naslove in vodi zakone, ki oblikujejo naše življenje. Korenine tega prepričanja segajo od Machiavellija do Hobbesa, Freuda in Pinkerja. Zdaj pa so se globoko usedle tudi v zahodno miselnost. Učijo nas, da smo ljudje po naravi sebični in nas vodijo predvsem lastni interesi. Pa je res tako?

Rutger Bregman temu dejstvu nasprotuje in predlaga nov pogled na svet. V knjigi ČLOVEŠTVO: ZGODOVINA SKOZI PRIZMO OPTIMIZMA ponuja drugačen pogled na zadnjih 200.000 let človeške zgodovine, s čimer dokazuje, da smo ljudje prijazni, usmerjeni k sodelovanju in zaupanju. Verovanje v človeško velikodušnost in sodelovanje ni le optimistična želja, ampak popolnoma realistično vedenje.

 

»Če verjamemo, da so ljudje večinoma slabi, bomo tako drug z drugim tudi ravnali. In s tem bomo na plano priklicali vse najslabše v nas. Le malo idej ima tako močan vpliv na svet kot prav naš pogled na druge ljudi. To, kar pričakujemo drug od drugega, se na koncu tudi zgodi. Če se želimo spoprijeti z največjimi izzivi našega časa, kakršna sta tudi podnebna kriza in vse večje nezaupanje do soljudi, potem moramo začeti pri spreminjanju pogleda na človeško naravo.«
(Rutger Bregman)

Dodatne informacije

Prevod: Mateja Seliškar Kenda
Jezik: slovenski
Število strani: 530
ISBN: 978-961-95485-1-6
Format: 150 mm x 230 mm
Vezava: mehka z zavihki
Leto izida: 2022

Bralna pokušina

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

041 371 777
edit@zalozbavida.si
Brezplačna poštnina pri naročilu nad 45€

Ajda ustvarja in piše pod imenom @ajda_naklada.

Je specialna in rehabilitacijska pedagoginja. Zaradi narave svojega dela najraje predstavlja otroške knjige in dejavnosti po branju, ki so povezane z njimi.