Nigella Lawson: Pri moji mizi

34,90

Avtor: Nigella Lawson

Založnik: Vida
Prevod: Valentina Smej Novak
Datum izida: 1. 3. 2019
Trda vezava
Format: 200 mm x 250 mm

Življenje je zapleteno, ni treba, da je taka tudi kuharija!
Po 12 letih Nigellini recepti ponovno spregovorijo slovensko v novi obsežni knjigi Založbe Vida Pri moji mizi, kjer je predstavljena vsa razkošna paleta njene kuhinje.

Kategorija: Oznaka:

»Hrana v tej knjigi, ki prihaja iz moje kuhinje, se je jedla pri moji mizi in se bo jedla pri vaši in je hrana, ki jo od nekdaj rada kuham. Ne zahteva tehnik, veščin ali strokovnih prijemov, saj ne verjamem v te stvari. Življenje je zapleteno, ni treba, da je taka tudi kuharija. Tako kot vi tudi jaz kuham zato, da bi nahranila sebe, svojo družino in prijatelje. Kuhamo, da bi na mizo prinesli zadovoljstvo, ugodje in prebudili okuse.«

Tako pravi karizmatična TV kuharica Nigella Lawson, ko nas v svoji knjigi povabi, da prisedemo k njeni mizi.

Več kot sto receptov v knjigi je poklon domači kuhinji. Razburljive zelenjavne jedi, enolončnice, dišeče pečenke, sanjske sladice in domiselne pijače: kari z bučo in sladkim krompirjem, piščančjin ričet, svinjina s suhimi slivami, oljkami in kaprami, rožna in poprasta pavlova z jagodami, piškoti z dvojno čokolado in bučnimi semeni, grenivkina margarita …

 

 

INFORMACIJE

Avtor: Nigella Lawson
Urednik: Valentina Smej Novak
Založba: Vida
ISBN: 978-961-94458-5-3
Jezik: slovenski
Število strani: 290
Datum izida: 1. 3. 2019
Prevod dela: Nigella Lawson: At my table

Bralna pokušina

ROŽNA IN POPRASTA PAVLOVA Z JAGODAMI IN PASIJONKO

Okusi tukaj zvenijo močni, vendar je sladica nežna. Dedek po materini strani je jagode zmeraj jedel s sveže mletim črnim poprom, saj je trdil, da šele tako zažgoli njihova jagodna svežina. Sama ga raje dodam k beljakovi osnovi, poprasto aromatično ostrino pa združim z malo rožne vode, kar da krhki belini beljaka nadih turških sladic. Maceriranje jagod v soku pasijonk še dvigne njihov okus in doda svojo lastno sladko kislost.

Najbolje je, da beljakovo ploščo za pavlovo spečemo vsaj nekaj ur, če že ne kar dan vnaprej, nato pa jo shranimo nepredušno zaprto. Vsekakor mora biti popolnoma hladna, preden jo obložimo.

ZA 8–12 OSEB
Za ploščo:

6 velikih jajc sobne temperature, potrebujemo samo beljake
375 g sladkorja
2,5 žličke škrobne moke
1/4 žličke sveže mletega popra
2 žlički belega vinskega kisa
1/2 žličke rožne vode
Za nadev:
300 g jagod
3 pasijonke
2 žlički sladkorja
300 ml sladke smetane 

PLOŠČA
Pečico razgrejemo na 180 °C (ventilacijsko pečico na 160 °C), plitev pekač pa obložimo s papirjem za peko.

V skledi, ki ni mastna, stepemo beljake v čvrst sneg, nato po žlicah dodajamo sladkor in stepamo, da postane sneg bleščeč in trden. Bodite potrpežljivi, nekaj časa potrebuje, da se zgosti.

Po snegu potresemo škrobno moko in poper ter poškropimo s kisom in rožno vodo, nato pa vse skupaj previdno, a temeljito ročno premešamo. Maso zvrnemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in oblikujemo okrogel disk s premerom 22 cm, ki ga ob straneh in po vrhu pogladimo. Potisnemo v ogreto pečico in temperaturo pri priči znižamo na 150 °C (na 130 °C ventilacijsko pečico) in pečemo 1 uro.

Vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi, vendar ne postavljamo na zelo hladno mesto, saj bi to pomenilo, da nam bo biskvit dramatično popokal. Malo bo popokal v vsakem primeru, zato brez panike. Če se vam zdi, da je v vaši kuhinji zelo hladno, ga nežno ovijte v kuhinjski prtič.

Ko je beljakova osnova hladna in bi želeli pavlovo pojesti, osnovo zvrnemo na velik plitev krožnik s spodnjo stranjo navzgor.

Vsaki jagodi obrežemo pecelj, nato pa jo podolžno narežemo na tretjine, da dobimo tri rezine jagode iz vsake, polagamo jih v plitko skled o. Pasijonko prepolovimo, potem pa čez skodelico ali vrč položimo manjše cedilo. Z žličko zajamemo pasijonkino sredico in jo polagamo na cedilo tako, da ves sok pretisnemo skozenj. Semena zavržemo, prestreženi pasijonkin sok pa zlijemo po jagodah, nato jih še potresemo s sladkorjem in pustimo, da se prepaja, medtem ko stepamo smetano.

NADEV

Smetano rahlo stepemo, da je gosta in zračna, vendar še zmeraj mehka, in jo razprostremo vrh pavlove v nakodranem vzorcu, od roba do roba, da je vsa osnova prekrita.

Po vrhu naložimo svetleče se jagode s sokovi vred, smetanovi kodri bodo prestregli nekaj zlatorumene pasijonke, in ponosno položimo na mizo.