Mariana Leky


Mariana Leky

Rojena je bila leta 1973 v Kölnu, staršem psihoanalitikom. Kot otrok je počitnice preživljala v majhni vasi v Westerwaldu, okolju, ki je pogosto prizorišče njenih romanov. Izučila se je za knjigarko, potem pa je študirala germanistiko, kulturologijo, ustvarjalno pisanje in kulturno novinarstvo. Danes živi v Berlinu s pisateljem Tilmanom Rammstedtom, s katerim ima sina.

Že med študijem je s svojimi kratkimi zgodbami osvojila številne nagrade na tekmovanjih kreativnega pisanja (Allegra-Wettbewerb, Niedersächsische Literaturwettbewerb Junge Literatur).

Leta 2001 je napisala zbirko kratkih zgodb Liebesperlen mit Erzählungen (Biseri ljubezni s pripovedkami). Leta 2010 je izdala roman Die Herrenausstatterin (Moška oprava, 2010), štiri leta kasneje pa roman Erste Hilfe (Prva pomoč). Takrat je izšla tudi zbirka kratkih zgodb Bis der Arzt kommt (Dokler ne pride zdravnik). Leta 2017 je izdala roman Selma je sanjala o Okapiju (Was man von hier aus sehen kann), ki že dolge tedne vztraja na lestvici uspešnic revije Spiegel, nemški knjigarnarji pa so ga razglasili za najboljšo knjigo leta. Zaradi izjemne priljubljenosti pri bralcih in kritikih se je roman večkrat ponatisnil in prestopil meje rodne dežele. Preveden je v 14 jezikov.


Dela: