Avtorji

Avtorji

Nigella Lawson se je rodila 6. januarja 1960. Je angleška pisateljica kuharskih knjig in glavna zvezda kuharskih oddaj. Njen oče je Nigel Lawson, nekdanji kancler blagajne, njena mama pa Vanessa (nekdaj Salmon) Lawson, katere družina je imela podjetje za prehrano in gostinstvo J. Lyons and Co.

Avtorji

Šolo je obiskovala v Londonu. Po diplomi na univerzi v Oxfordu, kjer je bila članica Lady Margaret Hall, je Nigella začela delati kot recenzentka knjig in kritičarka restavracij, leta 1986 pa je postala namestnica literarne urednice časopisa The Sunday Times. Svojo kariero samostojne novinarke je razširila s pisanjem člankov za številne časopise in revije. Leta 1998 je izšla njena prva kuharska knjiga Kako jesti, ki je postala svetovna uspešnica. Leta 2000 je izdala svojo drugo knjigo Kako biti domača boginja, ki ji je prinesla nagrado za britansko avtorico leta.

Leta 1999 je na Kanalu 4 gostila lastno serijo kuharskih oddaj, Kuhajmo z Nigello (Nigella Bites), ki ji je sledila tudi izdaja ena najbolje prodajanih kuharskih knjig. Leta 2006 je v Združenih državah Amerike gostila prehransko mrežo Food Network, ki ji je sledila tridelna serija BBC Two, Nigellina božična kuhinja (Nigella’s Christmas Kitchen) v Veliki Britaniji, kar je privedlo do začetka kuharske oddaje Nigella na hitro (Nigella Express) na BBC Two leta 2007. Njen lastni asortima posode je vreden 7 milijonov funtov, do danes pa je prodala več kot 3 milijone kuharskih knjig po vsem svetu.

Avtorji

V letih od 2010 do 2014 je njena popularnost naraščala. Posnela je tretjo kuharsko oddajo Nigellissima, v kateri je za osnovo vzela italijansko kuhinjo. Ker je bila kuharska oddaja zelo dobro sprejeta, je od leta 2015 naprej začela snemati tudi kuharsko oddajo Preprosto Nigella (Simply Nigella).

Čeprav Nigella Lawson uživa v uspešni kulinarični karieri v kulinariki, v resnici ni usposobljena kuharica in ne mara, da bi jo imenovali “slavna kuharica”. Poleg tega se tudi sama ne vidi kot kuharica ali strokovnjakinja na svojem področju. V televizijskih programih Lawson poudarja, da kuha za svoj užitek, za uživanje s prijatelji, in da se ji zdi kuhanje terapevtsko. Ko se odloča, katere recepte bo predstavila v svojih knjigah, zavzame stališče jedca in izjavi: “Če je to nekaj, česar nočem jesti, ko sem polna, potem ne želim recepta.”

Izdala je že 11 kuharskih knjig, njena zadnja Pri moji mizi: poklon domači kuhinji je prevedena v slovenščino.

Avtorji

Erling Kagge je rojen 15. januarja 1963. Je norveški raziskovalec, pravnik, zbiratelj umetnosti, podjetnik, politik, avtor in založnik.

Avtorji

Leta 1990 sta Erling Kagge in Børge Ousland postala prva človeka, ki sta severni pol dosegla brez kakršnekoli sponzorske podpore. Odprava se je začela na otoku Ellesmere 8. marca 1990, severni pol pa sta dosegla 58 dni pozneje, 4. maja 1990. Prepotovala sta približno 800 kilometrov na smučeh, svoje zaloge sta vlekla na saneh.

Manj kot tri leta kasneje, v letih 1992–93, je Kagge zaključil še prvo nepodprto odpravo na južni pol. V 50 dneh je prehodil 1314 km (814 milj). Kagge v času te ekspedicije ni imel radijskega stika z zunanjim svetom.

Avtorji

Leta 1994 je se je povzpel tudi na Mount Everest in tako postal prva oseba, ki je končala “tripolni izziv”. Nato je dve leti delal kot odvetnik industrijskega velikana Norsk Hydro.

Po svojem rekordnem podvigu je na  univerzi v Cambridgeu študiral filozofijo. Leta 1996 je ustanovil založbo Kagge Forlag s sedežem v Oslu, ki je hitro postala eno največjih norveških knjižnih založb na Norveškem. Leta 2000 je založba Kagge Forlag kupil tudi eno najstarejših norveških založb, J. M. Stenersens Forlag.

Napisal je devet knjig o raziskovanju, filozofiji in zbiranju umetnosti, ki so bile prevedene v več jezikov. Včasih piše članke za časopise in prispeva predgovore k različnim knjigam.

Avtorji

Bojan Amon je človek z neusahljivo mero humorja. Živi v Ljubljani. Ima diplomo iz sociologije in magisterij iz politologije, je avtor bloga Bizaroteka, brati ga je mogoče tudi v Marketing Magazinu in na spletišču SiOL.net. Njegov slog pripovedovanja je nadvse zabaven in humoren, rahlo grotesken in bizaren, a zelo berljiv zaradi izvirnih komičnih primerjalnih izpeljank, ki nas spodbujajo h glasnemu smehu in citiranju vsakomur, ki ima izbrušen smisel za humor.

Avtorji

Zanima ga tisoč stvari – ljudje, družba, politika, tehnologija, literatura … Svoja opažanja in izkušnje je strnil v prvencu Živemu se vse zgodi, ki je izšel pri Založbi Vida. Z njo nas spodbuja, naj živimo v sedanjem trenutku in življenje zajemamo s polno žlico.

Avtorji

Jan Weiler se je rodil 28. oktobra 1967 v Düsseldorf. Je nemški pisatelj in novinar. Ima dva otroka. Svoja opažanja in izkušnje je strnil v več kratkih zgodb.

Knjiga o Puberzveri je v Nemčiji doživela že 23 ponatisov in dve nadaljevanji, po njej so posneli družinski flm in televizijsko nanizanko.

Avtorji

Rachel Hollis je avtorica knjižnih uspešnic, predavateljica in ustanoviteljica Chic Media. Rachel svojo nalezljivo energijo usmerja v opogumljanje žensk, naj vzamejo življenje v svoje roke in brez strahu sledijo svojim sanjam.

Njeni stari starši so bili Okiji, ki so zbirali bombaž za podporo svojih šestih otrok.

Po končani srednji šoli se je Rachel preselila v Los Angeles, Kalifornijo. Tam je dobila službo v Miramaxu. Medtem ko je delala, je spoznala svojega moža in ustanovila uspešno podjetje za načrtovanje dogodkov, imenovano Chic Events.

Njen prelomni trenutek na družbenih medijih se je zgodil marca 2015, ko je na Instagramu objavila fotografija, na kateri je slavila svoje strije. Samo ta slika je zbrala več kot 10 milijonov všečkov.

Avtorji

Maria Semple je bila rojena 21 maja 1964. Je ameriška pisateljica in scenaristka. Napisala je tri knjige: This One Is Mine (2008), Kam si šla, Bernadette (2012) in Today Will Be Different (2016).

Maria Semple se je rodila v Santa Monici v Kaliforniji. Njena družina se je kmalu po rojstvu preselila v Španijo. Tam je njen oče, scenarist Lorenzo Semple mlajši, napisal osnovo za televizijsko serijo Batman. Družina se je preselila v Los Angeles in nato v Aspen v Koloradu. Semple je obiskovala internat v Choate Rosemary Hall, nato je leta 1986 diplomirala iz angleščine na kolidžu Barnard.

Sodelovala je pri serijah Beverly Hills, 90210, Mad About You, Saturday Night Live, Arrested Development, Suddenly Susan in Ellen.

Avtorji

Tasty nam recept prikaže preprosto in jasno in uporablja priljubljene sestavine in tehnike, kjer ne potrebujemo veliko več kot dobro voljo. Glavno vodilo Tasty kuharic je misel, da hrana tekne veliko bolje, če jo uživamo v prijetni družbi družine ali prijateljev. Fenomen nagovarja in vabi k druženju in uživanju. Recepti so dostopni, hkrati pa v pravi meri drugačni in sveži, da se zmeraj naučiš nečesa novega: kako recimo iz navadnih štručk narediti lešnikovo rjavo zapečene preste, kako večno iste testenine nadgraditi v dehtečo in vabljivo jed, kako ustvarjati čudeže iz listnatega testa, kako iz cvetače narediti privlačen prigrizek, kako čokolado uporabiti na sto in en način.

V življenju obstajajo tri skrivnosti: treba je dobro jesti, preprosto živeti in se veliko smejati. Pri Tastyju to upoštevajo pri vseh receptih.

Vsak recept ima svojo dušo, najpomembnejša začimba pa ste vi, ki boste knjigo vzeli v roke in receptom dodali svoj okus.

Avtorji

Rojena je bila leta 1973 v Kölnu, staršem psihoanalitikom. Kot otrok je počitnice preživljala v majhni vasi v Westerwaldu, okolju, ki je pogosto prizorišče njenih romanov. Izučila se je za knjigarko, potem pa je študirala germanistiko, kulturologijo, ustvarjalno pisanje in kulturno novinarstvo. Danes živi v Berlinu s pisateljem Tilmanom Rammstedtom, s katerim ima sina.

Že med študijem je s svojimi kratkimi zgodbami osvojila številne nagrade na tekmovanjih kreativnega pisanja (Allegra-Wettbewerb, Niedersächsische Literaturwettbewerb Junge Literatur).

Leta 2001 je napisala zbirko kratkih zgodb Liebesperlen mit Erzählungen (Biseri ljubezni s pripovedkami). Leta 2010 je izdala roman Die Herrenausstatterin (Moška oprava, 2010), štiri leta kasneje pa roman Erste Hilfe (Prva pomoč). Takrat je izšla tudi zbirka kratkih zgodb Bis der Arzt kommt (Dokler ne pride zdravnik). Leta 2017 je izdala roman Selma je sanjala o Okapiju (Was man von hier aus sehen kann), ki že dolge tedne vztraja na lestvici uspešnic revije Spiegel, nemški knjigarnarji pa so ga razglasili za najboljšo knjigo leta. Zaradi izjemne priljubljenosti pri bralcih in kritikih se je roman večkrat ponatisnil in prestopil meje rodne dežele. Preveden je v 14 jezikov.

Avtorji

Bila je rojena leta 1983. V vrtcu je začela govoriti in se od takrat ni ustavila. Leta 2006 je doštudirala socialno pedagogiko. Pet let je delala v skupinskih terapijah kot otroški in mladinski psihiater. Leta 2009 je začela ustvarjati slikanice in odprla grafični studio. Izdala je že 17 slikanic, Mali SKUPAJ je njena enajsta po vrsti.

Avtorji

Rojen je bil v Barceloni. Pri 14. letih so mu odkrili raka, zaradi katerega je bil naslednjih deset let redni obiskovalec bolnišnic. Izgubil je nogo, pljučno krilo in del jeter. Pri 24. letih je ozdravel in se izučil za industrijskega inženirja. Hkrati je začel pisati scenarije knjige ter igrati v različnih španskih serijah. Njegovo delo opisujejo kot združitev komičnosti, nežnosti in fantastičnosti.

Po 10-letnem boju se je odločil svoje izkušnje in spoznanja zapisati v knjigi Rumeni svet: Kako me je boj za življenje naučil živeti. Pravi, da moramo vedno živeti svoje življenje v trenutku. On sam živi kar 4,7 življenj.

 

Adam Skinner: Športopedija

Adam Skinner je športni novinar in statistik, ki je delal za različne nacionalne časopise tako v tiskanih kot digitalnih storitvah. Živi in dela v Londonu.

Avtorji

Alenka je poklicna vaditeljica psov. Rodila se je leta 1972, njeno otroštvo in mladostništvo sta bila večinoma usmerjena v učenje. Danes deluje kot inštruktorica šolanih psov, vaditeljica psov vodnikov in pomočnikov, vodnica reševalnega psa. Je častna članica društva Ambasadorji nasmeha, ki  usposablja pse za izvajanje aktivnosti ali terapij ter inštruktorica dela z nosom in mantrailinga. Napisala je množico strokovnih člankov, predavala doma in v tujini ter vodila številne delavnice in seminarje. Alenka je avtorica priročnika Psi vodniki, ki je bil prvi svetovni priročnik s takšno tematiko, snovalka učne platforme Razumeti psa, ki deluje v slovenščini in angleščini. Šola Razumeti psa, v realni in virtualni različici, je nastala s ciljem pomagati psom, da jih bodo skrbniki razumeli, spoštovali, cenili in hkrati vzgojili v zadovoljne štirinožce. Večji del svojega bivanja preživlja s sinom Tjažem, psičko Otto in tremi muckami (Luko, Lili in Luno) v naravi v okolici Brežic.

Avtorji

V knjigi nastopa kot gospa, ki teče s psom. Rodila se je leta 1968, po poklicu je srednja medicinska sestra, zaposlena na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Z družino živi v vasi Podgorje pri Kamniku. Kolumna Loki – pes, ki teče z gospodinjo je dobro leto dni izhajala v reviji Zarja/Jana. Naslov se je navezoval ne njeno prejšnjo knjigo Tekaški dnevnik čisto navadne gospodinje.

Natalija je tudi avtorica zbirke zgodb s področja duševnega zdravja Pasti zaznave. Pravi, da je pisanje njen odziv na življenje, dogodke, težave in radosti.