ČOKOLADNO IN KREMNO

RJAVČKI (BROWNIEJI) NA 100 NAČINOV 

Ti rjavčki so čokoladasti, mehki in malce lepljivi, ko jih vzameš iz pečice. Če smo dovolj potrpežljivi, da jih ohladimo popolnoma do konca, se bomo izognili stopljeni čokoladi, nagrajeni pa bomo s pralinejastimi rjavčki. Vsi, ki imate raje bolj zapečene, se zagrebite za krajčke, ne bomo vas obsojali. Ostali se bomo borili za sredino.
Če potrebujete nekaj hrustljavega, kremastega ali trendi, smo pripravili 100 idej vsega mogočega, kar lahko zamesite v testo v čisto zadnjem trenutku. 

280 g masla, plus nekaj razmehčanega masla za namastitev pekača

230 g jedilne ali črne čokolade (60-70 % kakava), grobo nasekljane
75 g nesladkanega kakava v prahu
1 žlica instant kave
200 g sladkorja
100 g temnega rjavega sladkorja
2 žlički soli
2 žlički vaniljevega ekstrakta
6 velikih jajc
140 g moke

  1. Pečico ogrejemo na 180° C. Pekač velikosti 24 x 34 cm namastimo z maslom in obložimo s peki papirjem, ki ga na vseh straneh pustimo dodatna 2 1/2 cm, da gleda iz pekača.
  2. V kovinski skledi združimo nasekljano čokolado, 25 g kakava v prahu in instant kavo.
  3. Na srednji vročini v majhni kozici stopimo maslo. Vroče maslo takoj prelijemo čez čokoladno mešanico v kovinski skledi. 2 minuti pustimo sestavine pri miru, nato pa stepemo, da se čokolada popolnoma stopi in je masa gladka.
  4. V veliki skledi združimo sladkor, rjavi sladkor, sol, vaniljo in jajca. Uporabimo ročni stepalnik. Sestavine pri najvišji hitrosti mešamo tako dolgo, da postane masa lahka in puhasta, približno 10 minut. Tekstura bo podobna zelo gosti masi za palačinke.
  5. Med stalnim stepanjem jajčni zmesi dolijemo čokoladno maso. Mešamo tako dolgo, da se sestavine poenotijo. Zdaj v mešanico presejemo še preostali kakav v prahu in moko. S plastično lopatko oboje nežno primešamo.
  6. Testo prelijemo na pripravljen pekač in ga poravnamo z lopatko. Pečemo tako dolgo, da se pecivo po vrhu rahlo napihne, okoli 20 minut. Pekač vzamemo iz pečice, ki jo pustimo prižgano in z njim enkrat ali dvakrat udarimo ob delovno površino, da rjavčki spustijo odvečen zrak.
  7. Pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo tako dolgo, da se lesene palčke, ki smo jo zapičili v sredino testa, oprimeta le še kakšna drobtinica ali dve, kar je še približno 20 minut. Sredica se nam bo sicer zdela še rahlo surova, a rjavčki se bodo med ohlajanjem še nekoliko spekli. Pekač položimo na rešetko in pustimo, da se pecivo v pekaču popolnoma ohladi, to bo trajalo približno 2 uri.
  8. Rjavčke po dveh urah vzamemo iz pekača. Primemo kar za robove papirja, ki štrlijo iz pekača. Na deski pecivo razrežemo na 24 kosov. Rjavčke lahko v neprodušno zaprti posodi hranimo do enega tedna. 

DODATKI

Zatem ko smo v 5. koraku vmešali še preostali kakav in moko, lahko testu za rjavčke primešamo še druge dobrote. Uporabimo lahko 1 skodelico sestavin iz prvega sklopa, 2 žlici sestavin iz drugega sklopa ali pa testeno maso tik pred peko, ko je že poglajena v pekaču, potresemo s 1/2 skodelice dodatkov, ki jih najdete v tretjem sklopu.

Prvi sklop (1 skodelica):

nasekljana črna čokolada
nasekljani orehi
nasekljani orehi pekani 

nasekljani arašidi
nasekljani mandlji
nasekljane pistacije
nasekljani makadamia oreščki
nasekljani lešniki
bonboni M&M’s
nasekljani piškoti Oreo
nasekljane slane prestice
zdrobljen krompirjev čips
sesekljani čokoladni pralineji z arašidovim maslom

majhni marshmallowsi
karamelne kapljice
nasekljana bela čokolada
kokosovi lističi
suhe češnje
nasekljane suhe marelice
nasekljan posušen ananas
suhe brusnice
rozine
mehki karamelni bonboni
jogurtovi bonboni
gumijasti medvedki
pisane mrvice
nasekljani žele bonboni
karamelni dražeji
riževi krispiji
cimetovi kosmiči
granola
nasekljani polnozrnati krekerji
bučna semena
sončnična semena
nasekljane čokoladice Kit Kat
nasekljana kandirana pomarančna lupinica
krekerji v obliki živali
nasekljani sladoledni korneti
prepolovljeni pralineji
nasekljani bonboni z likoricijo (s sladičem)
nasekljana čokoladica Snickers
nasekljana halva

nasekljan turški med
nasekljane baklave
nasekljane mentolove čokoladice
karamelne kokice
kakavova semena
kavno-čokoladni dražeji
na kocke narezan bananin kruh
na tanko narezana banana
nasekljani mešani oreščki
nasekljane čokoladne palčke Mikado
sezamovi grisini
nasekljani datlji
nasekljane suhe fige
nasekljani pepermintovi bonboni
nasekljani karamelni vaflji
nasekljane čokoladne vafljeve palčke
nasekljani masleni piškoti
nasekljani riževi krekerji
sveže borovnice
sveže izkoščičene češnje
sladkorni konfeti
bonboni po lastni izbiri
semena granatnega jabolka
nasekljani kukiji
nasekljani krofki

nasekljani otroški piškoti
nasekljana kuhana šunka
nasekljane vaniljeve napolitanke

Drugi sklop (2 žlici):

sezamova semena
drobno nasekljan kandiran ingver
semena chia
sveže nastrgana pomarančna lupinica
solni cvet

kajenski poper
čaj matcha v prahu
posušena sivka

Tretji sklop (1/2 skodelice):

kremni sir
čokoladno-lešnikov namaz
malinova marmelada
pomarančna marmelada
borovničeva marmelada
tahini
arašidovo maslo
dulce de leche
mandljevo maslo
bučni pire

PITA IZ DVOJNEGA 

ČOKOLADNEGA MUSA

Za 8 oseb

Ne bojte se, priprava musa ni prav nič zahtevna. Naš je narejen iz samo dveh sestavin, čokoladnih koščkov in stepene smetane, ki ju, še preden ju postavimo v hladilnik, združimo v nebesno lahno kremo z bogatim čokoladnim okusom. In ker smo malce posebni, naredimo dvobarvni mus – na plast grenkega musa dodajmo še plast musa iz mlečne čokolade. S tako preprosto tehniko nimamo česa izgubiti! Oba musa združimo na skorjici iz polnozrnatih piškotov, ki jih posujemo s čokoladnimi ostružki.

8 polnozrnatih piškotov, fino zdrobljenih
15 g masla, stopljenega
300 g črne čokolade, v koščkih
750 ml sladke smetane, stepene
300 g mlečne čokolade, v koščkih
50 g črne čokolade (tablica)
2 žlici kakava v prahu

  1. 1.V kovinski posodi združimo zdrobljene polnozrnate piškote in razmehčano maslo ter premešamo. Zmes presujemo v tortni model s snemljivim dnom premera 20 cm in jo s pomočjo dna merilnega lončka (ali kakšne druge manjše kovinske posodice) pritisnemo ob dno modela, da se sprime.  
  2. 2.V srednje veliko nepregorno posodo damo koščke črne čokolade. Za eno minuto postavimo v mikrovalovno pečico, da se stopijo. Stopljeno čokolado ohladimo na sobno temperaturo, kar bo trajalo približno 10 minut, nato pa s plastično lopatko v čokolado enakomerno vmešamo polovico stepene smetane. Mus črne čokolade prelijemo čez piškotno testo in ga poravnamo z lopatko. Za 15 minut postavimo v zmrzovalnik, da se mus na hitro učvrsti.
  3. 3.Medtem v mikrovalovni pečici v nepregorni posodi stopimo še koščke mlečne čokolade. Na visoki stopnji jih pustimo 1 minuto, toliko, da se stopijo. Stopljeno čokolado 10 minut pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko ohladi. S plastično lopatko v mlečno čokolado enakomerno vmešamo še preostalo stepeno smetano. Mlečnočokoladni mus prelijemo čez mus iz črne čokolade. Za dve uri postavimo v zamrzovalnik, da se obe plasti dobro učvrstita.
  4. 4.Z lupilcem za zelenjavo večkrat potegnemo po tablici črne čokolade, da dobimo lepe čokoladne okruške. Potrebujemo jih vsaj za dve veliki žlici. 
  5. 5.Pito po dveh urah vzamemo iz zamrzovalnika in previdno odstranimo obod. Najprej jo enakomerno posujemo s kakavom v prahu, nato še s čokoladnimi okruški. Previdno jo preložimo na servirni krožnik ali stojalo za torte. Narežemo na kose in postrežemo ohlajeno.

ČOKOLADNO-LEŠNIKOVA TORTA 

IZ TREH SESTAVIN 

V LONČKU

Za 2 osebi

Če mislite, da na svetu ni nič boljšega, kot z žličko postrgati ostanke iz kozarca s čokoladno-lešnikovim namazom, se pripravite na nekaj norega. Saj ko v taisti namaz vmešaš še par jajc in nekaj moke, dobiš testo, ki se bo v dobesedno dveh mikrovalovnih minutah spremenilo v nežno, mehko torto. Tudi če ste utrujeni in se vam nič ne ljubi, jo boste naredili en dva tri.

245 g čokoladno-lešnikovega namaza, plus še nekaj dodatnega namaza za glazuro
2 veliki jajci
35 g moke

  1. 1.V srednje veliki posodi gladko stepemo lešnikov namaz in jajci. Primešamo še moko, da se zmes poveže. 
  2. 2.Testo porazdelimo v dva lončka, primerna za v mikrovalovno pečico. Vsak naj ima prostorino približno 200 ml. Za dve minuti ju postavimo v mikrovalovno pečico na najvišjo temperaturo, da se testo napihne in v celoti prepeče.
  3. 3.Vzamemo oba lončka iz mikrovalovne pečice in pustimo, da se 1 minuto ohlajata.
  4. 4.Vsako tortico premažemo še z zvrhano žlico čokoladno-lešnikovega namaza. Postrežemo še toplo.

TORTICE IZ ČOKOLADE IN ARAŠIDOVEGA MASLA 

S TEKOČO SREDICO (LAVA CAKE)

Za 4 osebe

Ali na svetu sploh obstaja še bolj dinamičen dvojec od čokolade in arašidovega masla? V tem veličastnem receptu se tortice z arašidovim maslom srečajo s kolački s tekočo sredico, ki so bili pravi hit v devetdesetih letih. Le da tokrat iz sredine ne teče čokolada, temveč stopljeno arašidovo maslo, ki ga lahko po želji zamenjate s katerimkoli drugim oreškastim namazom ali maslom. Lahko s tistim, ki ga imate najraje, ali pač tistim, ki ga imate trenutno na polici v shrambi. Nujno je le, da je po strukturi podoben arašidovemu maslu in gladko tekoč, ko se segreje.

115 g masla, plus nekaj razmehčanega masla za namastitev pekača
kakav v prahu za posipanje
100 g grenke čokolade, drobno nasekljane, plus nekaj za okrasitev
35 g sladkorja
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1/2 žličke soli
3 velika jajca
125 g kremnega arašidovega masla
vaniljev sladoled, ko postrežemo

  1. 1.Pečico ogrejemo na 220 ℃. Namastimo štiri majhne keramične modele za narastke, ki jih nato bogato posujemo s kakavom v prahu.
  2. 2.V srednje veliki nepregorni posodi v mikrovalovni pečici na visoki stopnji raztopimo maslo in čokolado, približno minuto in pol. Vsakih 15 sekund premešamo, dokler se maslo in čokolada popolnoma ne stopita in povežeta v enotno zmes. Pustimo, da se ohladi, to traja približno 10 minut.
  3. 3.V drugi posodi penasto stepemo sladkor, vaniljev ekstrakt, sol in jajca. Dodamo ohlajeno mešanico čokolade in masla ter premešamo, da dobimo gladko maso.
  4. 4.Pripravljene keramične modele naložimo na večji plitev pekač. Vsak model do 1/4 napolnimo s testom, na katerega damo 2 žlici arašidovega masla. Maslo nato prekrijemo s preostalim testom. Pečemo tako dolgo, da se biskvit ob strani zapeče, sredica pa je še vedno mehka, približno od 10 do 12 minut. Pekač vzamemo iz pečice.
  5. 5.Posvetimo se vsakemu modelčku posebej. Držimo ga ovitega v kuhinjsko krpo, nanj poveznemo desertni krožnik in ga zvrnemo tako, da tortica pade iz modelčka na krožnik. Če se torta še vedno drži modela, ga narahlo potresemo, da se lažje odlušči. Postopek ponovimo še s preostalimi modeli.
  6. 6.Na vsako tortico položimo kepico vaniljevega sladoleda, posujemo jo z drobno nasekljano črno čokolado in še vročo postrežemo.

ULTIMATIVNA ČOKOLADNA TORTA BREZ MOKE

Za 8-10 oseb

Če iščete popolno sladico, s katero boste navdušili prijatelje, ne iščite več! Skoraj vsak slaščičarski mojster obvlada svojo različico takšne čokoladne torte brez moke. Zanaša se na to, da bo mandljeva moka povezala vso čokolado, stepeni beljaki pa bodo torto dvignili. Ta torta ne vsebuje glutena in bi ji lahko rekli kar “mala črna obleka” med čokoladnimi tortami. Primerna je za vsako priložnost in nikoli ne bo razočarala. Da bo uspela do popolnosti, je potrebno upoštevati dva namiga. Poskrbite, da bodo mandlji res drobno zmleti in presejani skozi drobno cedilo ter da jih boste v beljake vmešali zelo pazljivo.

170 g masla, sobne temperature, narezanega na kocke, plus nekaj razmehčanega masla za namastitev pekača
175 g mandljev, drobno mletih200 g črne čokolade (60-70 % kakava), grobo nasekljane
1,5 žličke soli
100 g sladkorja
1 žlica vaniljevega ekstrakta
6 velikih jajc, beljake in rumenjake ločimo
sladkor v prahu za posip
stepena sladka smetana, ko postrežemo

  1. 1.Pečico ogrejemo na 190 ℃. Okrogel pekač za torte s premerom 24 cm namastimo, nato pa ga posujemo s 35 g mletih mandljev tako, da pokrijemo vso namaščeno površino. 

2.V srednje veliki nepregorni posodi v mikrovalovni pečici na najvišji stopnji stopimo čokoladne koščke. Vsakih 30 sekund pomešamo, dokler se vsa čokolada ne stopi in postane gladka. Za 10 minut jo postavimo ob stran in pustimo, da se ohladi.

3.V veliki skledi zmešamo maslo in 75 g sladkorja. Z ročnim stepalnikom stepamo pri srednji hitrosti od 2 do 3 minute, da dobimo penasto kremo. Dodamo vaniljev ekstrakt in rumenjake in ponovno stepamo do gladkega. Prilijemo stopljeno čokolado in mešamo tako dolgo, da se masa poenoti. Sedaj dodamo še preostale mlete mandlje, ki jih vmešamo z gumijasto lopatko.

4.V drugi skledi beljake pri srednji hitrosti stepemo z ročnim stepalnikom. Uporabimo čiste metlice in jih rahlo stepemo. Dodamo preostali sladkor in stepemo v čvrst, bleščeč sneg.

5.Eno četrtino stepenih beljakov umešamo v čokoladno testo, da ga zrahljamo. Zdaj testu previdno dodamo še preostale beljake, pri čemer uporabimo gumijasto lopatko. Mešamo tako dolgo, da sledovi beljakov niso več vidni, testo pa je gladko.

6.Testo prelijemo v pripravljen pekač, na vrhu ga poravnamo z lopatko. Ne udarjajte z njim ob delovno površino, da testo ne izgubi zračnosti, ki jo potrebuje, da naraste. Pečemo 20 minut, nato temperaturo pečice znižamo na 175 ℃. Pečemo še tako dolgo, da se lesene palčke, ki smo jo zapičili v sredino testa, oprime le še nekaj drobtinic, ko jo izvlečemo, kar je še približno 50 minut.

7.Pekač položimo na rešetko in pustimo, da se biskvit popolnoma ohladi, približno 3 ure. Torta se bo na sredini sesedla in po vrhu razpokala.

8.Po treh urah odstranimo zunanji rob pekača in torto položimo na servirni krožnik. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in po želji postrežemo s stepeno sladko smetano.

NEMŠKA KREMNA ZLOŽENKA

Za 8 oseb

Ta staromodna čokoladna torta s plastmi čokoladnega testa in prelivom iz kokosa in orehov pekani nima prav veliko skupnega z usnjenimi hlačami in Oktoberfestom. Njeno ime je povezano z “German Sweet Chocolate”, čokolado za peko, ki jo poznamo že iz leta 1850 in nosi ime po svojem ameriškem izumitelju, Samu Germanu, torej Nemcu po naše. Recept za to torto se je sicer pojavil šele kakšno stoletje kasneje, ko je bil objavljen v nekem teksaškem časopisu. Od takrat je minilo še dobrih petdeset let in zdelo se nam je, da bi ga bilo dobro malce posodobiti. V novejši, sodobnejši in še bolj kremasti različici v plasti zlagamo puding, jajčno kremo, sladko smetano, popražene kokosove lističe in orehe pekani. Res se v njej najbolje obnese slajša, nemška čokolada, ki pa jo lahko zamenjate s kakšno drugo, bolj grenko. Sladica bo zaradi tega mogoče malo manj sladka, a zato nič manj slastna.

JAJČNA KREMA
75 g sladkorja
2 velika rumenjaka
230 g kondenziranega mleka
85 g masla, stopljenega
1 žlička vaniljevega ekstrakta

PUDING
65 g sladkorja
2 žlici škroba
1/2 žličke soli
6 velikih rumenjakov
750 ml mleka
290 g čokolade za peko, grobo nasekljane
30 g masla, narezanega na kocke
1 žlička vaniljevega ekstrakta

POSIP
225 g orehov, najbolje pekani
115 g kokosovih lističev
450 ml sladke smetane, ohlajene
čokolada za peko,nastrgana po želji

  1. 1.Pripravimo jajčno kremo. V srednje veliki kozici stepemo sladkor in rumenjake, da dobimo gosto peno. Prilijemo kondenzirano mleko, stopljeno maslo in vaniljev ekstrakt. Kozico postavimo na štedilnik in na srednji vročini med občasnim mešanjem kuhamo tako dolgo, da se krema zgosti, približno od 8 do 9 minut. Biti mora tako gosta, da se oprime hrbta žlice, ki jo potopimo vanjo. Kremo prelijemo v skledo in pustimo pol ure, da se počasi ohlaja, nato jo prekrijemo s plastično folijo. To naredimo tako, da folijo pritisnemo na kremo in tako preprečimo, da bi se na vrhu naredila kožica. Tako pokrito kremo postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri ali pa kar za 1 dan.
  2. 2.Medtem pripravimo čokoladni puding. Kozico, ki smo jo uporabili za pripravo jajčne kreme, splaknemo in osušimo. Vanjo vsujemo sladkor, sol in škrob ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo rumenjake in stepamo tako dolgo, da dobimo gosto pasto. Prilijemo mleko in gladko stepemo. Kozico pristavimo na štedilnik na srednjo vročino in med nenehnim mešanjem kuhamo tako dolgo, da se pričnejo delati mehurčki in se masa zgosti, kar bo trajalo od 12 do 14 minut. Kozico odstavimo, dodamo čokolado, maslo in vaniljev ekstrakt. Mešamo tako dolgo, da se čokolada stopi in mešanica postane gladka. Puding skozi cedilo prelijemo v veliko skledo, pri tem si pomagamo z gumijasto lopatko, s katero potiskamo puding skozi cedilo. Pokrijemo s plastično folijo. To naredimo tako, da folijo pritisnemo na kremo in tako preprečimo, da bi se na pudingu naredila kožica. Tako pokrit puding postavimo vsaj za 4 ure ali pa kar čez noč v hladilnik. 
  3. 3.Pripravimo posip. Pečico ogrejemo na 175 ℃.
  4. 4.Orehe pekani razporedimo po pekaču. Pečemo jih od 8 do 10 minut, da se lepo zapečejo in prijetno zadišijo. Stresemo jih na desko, ohladimo in grobo nasekljamo. Na isti pekač nasujemo kokosove lističe, ki jih prav tako od 6 do 8 minut pečemo v pečici, da so lepo popečeni in prijetno zadišijo. Med pečenjem jih enkrat dobro premešamo. Popečene kokosove lističe stresemo v posodo, kjer naj se ohladijo, nato jim dodamo nasekljane oreščke pekani. 
  5. 5.Sladko smetano v veliki skledi čvrsto stepemo. 
  6. 6.Kremno zloženko sestavimo. Na pekaču razporedimo 8 večjih kozarcev. Na dno vsakega kozarca stresemo najprej po eno žlico posipa, ki ga pokapljamo z žlico jajčne kreme. Dodamo čokoladni puding, približno 50 g v vsak kozarec. Na puding dodamo še 2 žlici stepene sladke smetane in postopek ponovimo od začetka. Na koncu po vrhu še enkrat posujemo mešanico orehov pekani in kokosa, ki nam je še ostala.
  7. 7.Če nam je všeč, po vrhu nastrgamo še čokolado. Postrežemo lahko takoj ali jih damo na hladno še za kakšne 4 ure.

VALOVITA ČOKOLADNA SIRČKOVA TORTA

Za 8 oseb

Tej valoviti sirčkovi torti smo odvzeli vse, kar je bilo zastrašujočega – ja, vas gledamo, žlahtne vodne kopeli in tvegane kanjonaste razpoke – in lepo zabrisali skozi okno. Tako smo se znašli pred veličastno torto, ki ne bo povzročala nobenih preglavic, pa še peči je ne bo treba. Zakaj? Njena glavna sestavina niso jajca, pač pa želatina, ki za čvrstost ne potrebuje peke, le dovolj ohlajanja v hladilniku. Najlepša pri tej torti pa je čokoladna mavrica. Ne le, da jo je enostavno narediti in še lažje občudovati, pač pa pomeni tudi, da je vsak ugriz drugačen.

24 čokoladnih piškotov, izberite res zelo čokoladne
60 g masla, stopljenega
450 ml sladke smetane
12 g želatine v prahu
4 zavoje po 225 g kremnega sira
150 g sladkorja
1 žlička vaniljevega ekstrakta
75 g jedilne čokolade, nasekljane na koščke

  1. 1.Piškote naložimo v plastično vrečko, ki jo zapremo, nato pa jih s pomočjo kuhinjskega valjarja zdrobimo v fine drobtine. A Drobtine stresemo v srednje veliko posodo, prelijemo s stopljenim maslom in dobro premešamo, da se drobtine enakomerno navlažijo.
  2. 2.Maslene drobtine naložimo v okrogel model za torte s snemljivim obodom premera 24 cm in jih s kovinsko merilno posodico ali kakšnim drugim kuhinjskim pripomočkom pritisnemo ob dno pekača. B Postavimo v hladilnik, medtem pa začnemo s pripravo nadevov.
  3. 3.Smetano prelijemo v srednje veliko nepregorno skledo ali v merilno posodo in ji primešamo želatino. Počakamo vsaj 5 minut, da se želatina zmehča. Sedaj smetano z želatino za kakšno minuto postavimo v mikrovalovno pečico, toliko, da je na otip topla. Smetano mešamo tako dolgo, da se želatina popolnoma razpusti.
  4. 4.V veliki skledi združimo kremni sir, sladkor in vaniljev ekstrakt. Z ročnim stepalnik nežno mešamo sestavine na srednji jakosti, približno 1 minuto. Dodamo smetano z želatino in stepamo še kakšno minuto, da je masa gladka in vse sestavine dobro premešane.
  5. 5.550 ml mase prelijemo čez piškotno dno v modelu. C 200 ml mase prelijemo v manjšo posodo, preostalih 750 ml pa razporedimo v dve srednje veliki skledi. V mikrovalovni pečici v nepregorni posodi stopimo čokolado.
  6. 6.V prvo srednje veliko skledo s smetanovo maso dodamo 1 žlico stopljene čokolade in dobro premešamo. V drugo srednje veliko skledo s smetanovo maso dodamo 3 žlice stopljene čokolade in dobro premešamo. V manjšo posodo pa dodamo 2 žlici stopljene čokolade in prav tako dobro premešamo. Odtenki v vsaki posodi bi sedaj morali biti različni. Vsak naslednji bi moral biti nekoliko temnejši od prejšnjega.
  7. 7.Počasi nalijemo najsvetlejšo maso v sredino smetane, ki smo jo že prelili čez piškotne drobtine. D Sedaj to ponovimo z malo temnejšo različico E, in nazadnje še z najtemnejšo čokoladno smetano F. Z modelom nežno potolčemo po delovni površini, da se vse mase lepo sesedejo in se gladina poravna. Torto za najmanj 4 ure, lahko pa tudi za več (vse do 12 ur), postavimo v hladilnik.
  8. 8.Po ohlajanju odstranimo obod in torto preložimo na servirni krožnik. Razrežemo na koščke in postrežemo hladno.

POMARANČNO-ČOKOLADNA KREMNA TORTA BREZ MLEKA

Za 12 oseb

Res ni kul, če povabiš prijatelje in jim postrežeš s čokolado oblite kandirane pomaranče, ki so ostale še od božiča. Kul pa je, če jih povabiš na obisk in jim postrežeš sladico, ki je svoj navdih sicer našla v taisti poslastici, ki jo imamo vsi na skrivaj radi, vendar je nadgrajena tako, da je mamljivo hrustljava, kremna in sočno sadna, vredna takojšnje fotke in prav nič ni zavita v staniol. Ko boste pripravljali to sladico, se boste naučili marsičesa. Slepe peke, na primer, pa tudi, kako narediti perfektno čokoladno kremo ali izluščiti pomarančo. In vsa pridobljena znanja vam bodo služila v vaših prihodnjih pekovskih podvigih. Vzemite to kot nove prislužene čebelice.

TESTO

175 g moke, plus še malo za posipanje
25 g kakava v prahu
1/2 žličke soli
drobno nasekljana lupinica 1 pomaranče
65 g rastlinske maščobe (margarine)

80 ml ledeno mrzle vode

KREMA

200 g grenke čokolade (70-80 % kakava), grobo nasekljane
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1/2 žličke soli
180 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka

PRELIV

110 g pomarančne marmelade
2 pomaranči, olupljeni in narezani na krhlje
stepena sladka smetana, ko postrežemo

  1. 1.Pripravimo testo. V multipraktiku zmešamo moko, kakav v prahu, sol in pomarančno lupinico, da je vse enakomerno premešano. Dodamo margarino in ponovno zavrtimo, da dobimo drobtine v velikosti graha, kakih 10 vrtljajev. Dodamo še vodo in mešamo tako dolgo, da je testo enakomerno navlaženo in se prične sprijemati. Zvrnemo ga na čisto delovno površino in ga potlačimo v nekašen disk z debelino približno 2 centimetra. Zavijemo ga v folijo za živila in damo v hladilnik za kakšno uro.

    Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo v krog premera 30 cm in debeline 1 cm. Testo preložimo na pekač za torte s snemljivim dnom premera 24 cm ali na pekač za pite premera 24 cm in ga nežno potlačimo v pekač. Obrežemo višek testa, ki nam je ostal po robovih. A Tako pripravljeno testo postavimo na hladno za pol ure.
  2. 2.Pečico ogrejemo na 190 ℃.
  3. 3.Odrežemo 30 x 30 cm velik kos peki papirja in ga zmečkamo v kroglo. Nato ga ponovno poravnamo in položimo na testo. Na papir nasujemo približno 600 g sestavin, primernih za slepo peko (sestavine si oglejte na strani XX), in jih enakomerno razporedimo po testu. B Pečemo tako dolgo, da se testo po robovih ne sveti več, kar je približno 15 minut. Previdno odtranimo peki papir s sestavinami za slepo peko in testo vrnemo v pečico. Pečemo še dodatnih 15 minut, kot je potrebno, da se testo popolnoma speče. Medtem ko pripravljamo kremo, naj se v pekaču ohlaja na rešetki.
  4. 4.Pripravimo kremo. V srednje veliki, nepregorni skledi zmešamo čokolado, vaniljev ekstrakt in sol. V manjši kozici na visoki vročini zavremo pomarančni sok in ga prelijemo čez čokolado. Pustimo stati eno minuto, nato s pomočjo gumijaste lopatke počasi premešamo, da se čokolada popolnoma stopi v pomarančnem soku. Kremo prelijemo na testo C in jo poravnamo z gumijasto lopatko. Hladimo 2 uri oziroma tako dolgo,da se krema popolnoma strdi. 
  5. 5.Pripravimo preliv. Marmelado v majhni nepregorni posodi za 20-30 sekund potisnemo v mikrovalovno pečico, da se malce pogreje. Dodamo ji pomarančne krhlje in vse skupaj previdno prelijemo na kremo. 
  6. 6.S pomočjo vilic pomarančne krhlje lepo razporedimo po vrhu torte. Pričnemo na zunanjem robu in nadaljujemo proti sredini, dokler krema ni popolnoma prekrita. D Torto ohlajamo približno 30 minut, da se pomarančna marmelada nekoliko strdi.
  7. 7.Preden postrežemo, odstranimo obod pekača in torto prestavimo na servirni krožnik. Razrežemo na koščke in postrežemo hladno, s stepeno sladko smetano.

BLATNA PITA IZ MISSISSIPPIJA

Ko nastopi trenutek “Želim si nečesa sladkega in to v tem trenutku!” bo mississippijska blatna pita rešila dan. Čokoladni puding prekriva kremast rjavček, oboje pa sedi na hrustljavem in krhkem čokoladno piškotnem testu. In ker vse pač ne more biti čokolada, se na vrhu te čokoladne zlate jame bohoti še mehka, stepena sladka smetana. Radodarno posuta s kakavom v prahu, seveda!

Za 8 do 12 oseb

PIŠKOTNO TESTO

Sprej za namastitev pekača (ali pa uporabimo sončnično olje, ki ga nanesemo tanko plast)
200 g piškotnih drobtin, iz kakšnih 30 čokoladnih piškotov
115 g masla, stopljenega in ohlajenega

RJAVČEK (BROWNIE)

200 g črne čokolade (70-80 % kakava), drobno nasekljane
230 g masla
200 g rjavega sladkorja
100 g sladkorja
2 žlički vaniljevega ekstrakta
1/2 žličke soli
4 velika jajca
140 g moke

PUDING

75 g sladkorja
35 g kakava v prahu, plus še nekaj, ko postrežemo
45 g moke
1/2 žličke soli

2 velika rumenjaka
2 veliki jajci
480 ml mleka
30 g masla, hladnega in narezanega na kocke
1,5 žličke vaniljevega ekstrakta

200 ml sladke smetane, ohlajene

1.Pripravimo piškotno testo. Pečico ogrejemo na 180 ℃. Tortni model premera 24 cm namastimo, obod pa obložimo s trakom peki papirja, ki naj ne glede čez robove modela. 

2.V veliki skledi zmešamo piškotne drobtine in stopljeno maslo, da so vse drobtine dobro navlažene. Maslene drobtine naložimo v namaščen model in jih s kovinsko merilno posodico ali kakšnim drugim kuhinjskim pripomočkom pritisnemo ob dno. Tako obložne model naj počaka, medtem pa se lotimo rjavčka.

3.Pripravimo plast rjavčka. V veliki stekleni posodi združimo čokolado in maslo ter ju na visoki stopnji stopimo v mikrovalovni pečici. Premešamo vsakih 30 sekund, dokler se sestavine popolnoma ne stopijo. 

4.V drugi veliki skledi penasto umešamo rjavi sladkor, sladkor, vaniljev ekstrakt, sol in jajca, kar nam bo vzelo približno minuto. Zmes mora postati svetla in penasta. Prilijemo stopljeno čokolado in premešamo, da dobimo gladko zmes. Dodamo še moko in ponovno dobro premešamo, da se zmes poenoti.

5.Zmes prelijemo čez piškotno testo in jo po površini pogladimo z gumijasto lopatko. Pečemo okoli 30 minut oziroma tako dolgo, da lesena palčka, ki smo jo zapičili v sredino biskvita, ostane popolnoma čista, ko jo izvlečemo. 

6.Medtem pripravimo puding. V srednje veliki kozici premešamo sladkor, kakav v prahu, moko in sol. Dodamo rumenjake in pljusk mleka ter vse sestavine stepemo v gosto in gladko kremo. Prilijemo preostanek mleka in ponovno stepemo. Kozico pristavimo pri srednji vročini in neprestano mešamo, dokler ne prične mešanica delati mehurčkov in se gostiti, kar bo trajalo od 8 do 10 minut. Kozico odstavimo, v zmes dodamo maslo in vaniljev ekstrakt ter mešamo, da se maslo stopi in je zmes poenotena.

7.Ko je rjavček pečen, pekač položimo na rešetko in vanj nalijemo topel puding, ki ga po površini poravnamo z gumijasto lopatko. Pustimo približno 1 uro, da se ohladi na sobno temperaturo. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure, lahko pa tudi za cel dan. 


8.Ko je torta ohlajena, do čvrstega stepemo sladko smetano. 

9.Odstranimo zunanji obod modela in peki papir ter torto preložimo na servirni krožnik. Okrasimo jo s sladko smetano in posujemo s kakavom v prahu. Postrežemo jo ohlajeno.

“PLATINASTE” BLONDINKE

Za 24 koščkov

Ljubitelji bele čokolade, dvignite visoko svoje zastave! Lahko, da je nekoliko bolj mila, mlečna in maslena kot temna čokolada, a tu in tam si pač morate privoščiti to razkošje. Blondinke so prav tako sočne kot ultimativni rjavčki, a ker imajo ljubitelji bele čokolade belo čokolado resnično radi, so po vrhu prelite – s čim drugim le – z belo čokolado. In če imate belo čokolado tako zelo radi, da sanjate, da bi se v njej okopali, potem vsako blondinko temeljito pomočite vanjo in dobili boste hrustljavo belo skorjico po vseh straneh.

240 ml rastlinskega olja
480 g moke, plus še malo za posipanje
680 g kvalitetne bele čokolade, drobno nasekljane
300 g sladkorja
5 velikih beljakov, sobne temperature
2 žlički vaniljevega ekstrakta
1 žlička soli

1.Pečico ogrejemo na 160 ℃. Pekač velikosti 24 x 34 cm namastimo in pomokamo. 

2.V srednje veliki nepregorni skledi združimo 230 g bele čokolade in jo raztopimo v mikrovalovni pečici na srednji stopnji. Premešamo jo vsake 30 sekund, dokler se popolnoma ne stopi v gladko kremo. 5 minut jo pustimo ob strani. 

3.V veliki skledi približno 1 minuto stepamo sladkor z beljaki, da se zmes speni. Prilijemo olje, vaniljev ekstrakt in sol ter stepemo do gladkega. Dodamo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Zmes posujemo z moko, ki jo s kuhalnico previdno vpotegnemo v testo, da se poenoti. 

4.Testo prelijemo v pekač in ga po vrhu poravnamo z gumijasto lopatko. Pečemo od 30 do 35 minut oziroma tako dolgo, da lesena palčka, ki smo jo zapičili v sredino testa, ostane popolnoma čista, ko jo izvlečemo. Pekač postavimo na rešetko in pustimo, da se blondinke ohladijo na sobno temperaturo. 

5.Blondinke iz pekača zvrnemo na papir za peko, od tu pa na leseno kuhinjsko desko tako, da so spet obrnjene, kot so bile v pekaču. Narežemo jih na pravokotnike, dolge 5 cm.

6. Preostalih 450 g čokolade damo v srednje veliko nepregorno posodo in jo stopimo v mikrovalovni pečici na srednji stopnji. Premešamo vsakih 30 sekund, dokler se popolnoma ne stopi v gladko kremo. 5 minut pustimo, da se nekoliko ohladi. 

7. Zgornji del vsake blondinke pomočimo v stopljeno belo čokolado ali pa si pomagamo z dvema vilicama in blondinke popolnoma potopimo v čokolado. Položimo jih na peki papir, kjer naj počakajo toliko časa, da se čokolada strdi, preden jih postrežemo.