Novice

URADNA TASTY KUHARICA

Tasty
slastno & strastno
Spletni fenomen končno v knjigi

Saj poznaš Tasty: noro priljubljen kuharski fenomen, ki po vsem svetu druži ljudi na spletu. Očarali so nas kratki videi, toda nekaj posebnega je, ko primeš v roke natančno zapisane recepte, ki tokrat spregovorijo slovensko.

V prvi knjigi Tasty, Slastno & strastno, edini uradni kuharici zaščitene blagovne znamke Tasty, je zbrano vse tisto, kar je nas in vas najbolj navdušilo in zagrabilo.

V knjigi je združenih več kot 80 najbolj priljubljenih receptov, vseh tistih, ki so poželi največ všečkov, ki smo jih največkrat delili, ki smo jih najbolj komentirali in ki so največkrat napolnili zadovoljne trebuščke.

Od trendovskega peciva do klasike, od jagodnih makaronov do mac’n’cheese palčk, od takosov do tornado krompirčkov.

Pripravi se, kuharija še nikoli ni bila tako nalezljiva.


NAROČI TUKAJ

192 strani
180 x 230 mm, trda vezava
vsa v barvah
24,90 eur

Imaš vprašanje pri receptu?
Naloži si aplikacijo Tasty

Evo nas!

Dobrodošel pri Tasty. Tako kot ti tudi mi živimo za veselje, ki ga prinaša kuharija: zadovoljstvo, ko pripraviš nekaj, česar se še nikoli nisi lotil; ali pa tista osuplost, ko osvojiš kuharski trik, ki bo za zmeraj spremenil tvojo kuharijo. Pa najsi se izmojstriš v tem, da se bo poslej tudi tvoja pica svetila tako zlato kot preste, ali te mika priprava žitne solatne sklede (kdo si je dandanes ne želi?) – tukaj si na pravem mestu. V našem svetu kuharija ni zapletena niti zamudna, niti ne uporabljamo sestavin, za katere bi cel dan tekali naokoli, da bi jih našli. Je pa vsekakor slastna. Toda predvsem mora biti v veselje. Zato so naši recepti zasnovani tako, da jih odlikuje tako okus kot zabavnost. Kajti v čem je sploh smisel, če ne uživaš v kuhinji?

Torej, vi, kuharski navdušenci vsega sveta ste nas poklicali in mi smo se odzvali na vaš klic s strastnimi in slastnimi recepti, ki jih boste pripravljali vedno znova.

Temu pravimo popolni Tasty. Pripravi se na zabavo v kuhinji.

RECEPT PEČEN RATATOUILLE

PEČEN RATATOUILLE​

Večina zelenjavnih prilog nima istoimenskega filma — ampak tale ga ima. Mogoče je jed tako eksotična zaradi svojega francoskega imena — ampak v njej so sestavine, ki jih lahko najdemo v vsaki trgovini. Ta recept pa ima izboljšavo: namesto sklanjanja nad kozico, zelenjavo samo naložimo, pokrijemo in spečemo. Mogoče je pa čas za drugi del filma.

ZA 8 OSEB

ZELENJAVA
2 jajčevca
6 srednje velikih paradižnikov
2 rumeni bučki
2 zeleni bučki

OMAKA
2 žlici oljčnega olja
1 sesekljana čebula
4 stroki česna
1 sesekljana rdeča paprika
1 sesekljana rumena paprika
sol in poper
1 pločevinka paradižnika (800 g)
2 žlici sesekljane bazilike (8 do 10 listov)

ZELIŠČA IN ZAČIMBE
2 žlici sesekljane bazilike (8 do 10 listov)
1 žlička sesekljanega česna
2 žlici sesekljanega peteršilja
2 žlički svežega timijana
sol in poper
4 žlice oljčnega olja

Pečico razgrejemo na 190 °C.

Jajčevca, paradižnike in bučke narežemo na približno 2 mm debele kolobarje in prihranimo.

V litoželezni ponvi, s premerom 30 cm, ki lahko gre v pečico, segrejemo 2 žlici oljčnega olja. Čebulo, česen in papriko pražimo toliko, da se zmehčajo. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo paradižnik iz pločevinke. Mešamo, dokler se sestavine ne združijo. Odstavimo in dodamo baziliko. Še enkrat premešamo, nato pa površino pogladimo s spatulo.

Po vrhu omake zložimo narezano zelenjavo v izmeničnem vzorcu (npr. jajčevec, paradižnik, buča, bučka), zlagamo od roba k sredini. Solimo in popramo. Pokrijemo z alu folijo in pečemo 40 minut. Odkrijemo in pečemo še dodatnih 20 minut. Zelenjava bi morala biti mehka.

Pripravljena zelišča in začimbe premešamo in potresemo po pečenem ratatouillu.

Postrežemo še vroče kot glavno jed ali prilogo. Ratatouille je odličen tudi naslednji dan: pokrijemo ga s folijo in 15 minut pogrevamo v pečici pri 180 °C ali pa ga preprosto potisnemo v mikrovalovko.

SLADKI ANANASOV PIŠČANEC

SLADKI ANANASOV PIŠČANEC

Tale sočni in tropski piščanec, ki ananas uporablja hkrati kot aromo in posodo, v kateri ga postrežemo, je pravzaprav žurka na plaži, preoblečena v nobel večerjo. Ko kupujete ananas, naj ta diši po ananasu – to in pa polna rumena barva, ki pronica skozi lupino, sta zanesljiva znaka za zrelost tega sadeža.

ZA 2 OSEBI

1 velik ananas
2 žlici rastlinskega olja
6 piščančjih stegen brez kosti, narezanih na majhne koščke
sol in poper
1 žlica omake hoisin
1 žlica sojine omake
1 žlica rjavega sladkorja
1 žlica sesekljanega česna
100 ml piščančje osnove
riž, ko postrežemo
sezamova semena, ko postrežemo

Z ostrim nožem ananas previdno po višini prepolovimo. S konico noža zatem zarežemo ob robovih ananasa, in sicer previdno, da ne poškodujemo lupine. Meso sadeža kvadratasto zarežemo po dolgem in počez, nakar z žlico izdolbemo koščke ananasa. Stržen zavržemo, meso pa prihranimo.

V veliki kozici na srednji vročini segrejemo olje. Dodamo piščančje kose in jih solimo ter popramo, nakar jih popekamo približno 10 minut, pri čemer mešamo, da se lepo rjavo zapečejo in skozinskoz prepečejo. Piščanca vzamemo iz kozice in umaknemo.

V kozico dodamo koščke ananasa, omako hoisin, sojino omako, rjavi sladkor in sesekljan česen ter nekaj minut pražimo. Dolijemo piščančjo osnovo, zavremo in ob občasnem mešanju kuhamo, dokler se omaka nekoliko ne pokuha in zgosti.

Piščanca zatem vrnemo v kozico in enakomerno povaljamo v omaki. Postrežemo v izpraznjenih ananasovih polovicah na malo riža in posuto s sezamovimi semeni.

SAMOROGOVA TORTA CHEESECAKE

SAMOROGOVA TORTA CHEESECAKE

Kaj ni čudovito, da živimo v času, ko je polna paleta barvil za živila ključna sestavina vsake trendovske kuhinje? Samorog prebudi otroka v nas, ko si dovolimo, da po celi vrsti dobrot posujemo sladek čarobni prah. Prvi primer je tale tribarvni cheesecake, ki ga nadgradimo z malimi sladolednimi korneti za samoroga in pravo galaksijo gumi kroglic in posipov.

ZA 8 OSEB

KREMA
1,35 kg kremnega sira
200 g sladkorja
2 žlici vanilijevega ekstrakta ali sladkorja
500 ml toplega mleka
2 žlici želatine v prahu
barvilo za živila: modro, vijolično in roza

PODLAGA
20 polnozrnatih piškotov
4 žlice masla
60 g sladkorja

SAMOROGOVI ROGOVI
4 mini korneti
200 g stopljene bele čokolade
posip: roza in moder

KO POSTREŽEMO
posip
gumi kroglice
polžasta lizika

  1. Naredimo nadev. V veliki skledi z ročnim mešalnikom zmešamo kremni sir, sladkor in vanilijev ekstrakt. Mleko damo za 2 minuti v mikrovalovko in pomešamo z želatino. Dodamo mešanici kremnega sira.
  2. Kremo razdelimo med tri sklede. V vsako dodamo kapljico drugačnega barvila in premešamo, da se poenoti.
  3. Za podlago damo piškote v plastično vrečko in jih s pomočjo valjarja zmečkamo, dokler ne dobimo grobemu pesku podobne teksture. Pretresemo v srednje veliko skledo in dodamo maslo ter sladkor. Premešamo, da se dobro poenoti. Pritisnemo ob dno namaščenega tortnega modela s premerom 20 cm in damo v hladilnik.
  4. Modro kremo razporedimo po piškotni podlagi v modelu in damo za 30 minut v hladilnik oziroma dokler se ne strdi. Nanjo razporedimo vijolično kremo in damo za 30 minut v hladilnik. Nazadnje dodamo še roza kremo in damo še za 60 minut v hladilnik.
  5. Za samorogove rogove pomočimo vsak kornet v belo čokolado, posujemo s posipom in damo v hladilnik, da se strdi.
  6. Cheesecake posujemo s posipom, nanj položimo rogove, gumi kroglice in nazadnje vanj zapičimo še liziko.

V izvirniku izšlo pod naslovom Tasty, Latest and Greatest
© BuzzFeed, Inc., 2017
© za fotografije Lauren Volo, 2017
© za slovensko izdajo Založba Vida 2018

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja